Reacții la interdicția pusă de SUA
Politic 14 ianuarie 2020, 20:12 | 2572

Decizia americanilor de a-i interzice lui Vladimir Plahotniuc sa intre in Statele Unite a creat imediat un val de comentarii la Chisinau. Si cei din esalonul puterii, si cei din opozitie afirma ca s-a facut dreptate. Ce semnifica, de fapt, aceasta „denuntare publica” a lui Vladimir Plahotniuc, explica analistul politic de la Bucuresti Iulian Chifu.

Referind-se la reacția oficialilor de la Chișinău, care și-au asumat într-un fel rolul în decizia Departamentului de Stat, expertul de la București a declarat că acțiunile Statelor Unite sunt foarte rar influențate din exterior. În comentariul său privind interdicția impusă lui Plahotniuic, președintele Igor Dodon a declarat că ”...a fost nevoie de muncă, în special a autorităților noastre, care au prezentat suficiente argumente pentru asta.”

Totodată, el a menționat contribuția Federației Ruse, unde Plahotniuc a fost condamnat pentru o serie de acuzații și a fost inclus în lista celor căutați internațional. Decizia americanilor a fost salutată și de către fostul prim-ministru, Maia Sandu.

Iar liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a scris un mesaj scurt pe pagina sa de Facebook, în care se întreabă cine credea anul trecut, pe vremea asta, că se va ajunge aici și le-a mulțumit celor din PPDA. A reacționat și fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii Igor Munteanu. Potrivit lui, mesajul transmis de SUA este un avertisment pentru alte personaje, care și-ar dori să încerce sumanul lui Plahotniuc, controlând oligarhic anumite structuri economice și instituții ale statului. Munteanu a mai adăugat că pentru Republica Moldova acest lucru înseamnă sfârșitul epocii în care un personaj ca Plahotniuc avea sarea, cuțitul și pâinea, și decidea mersul politicii din Republica Moldova. Este de menționat că în 2017, Vladimir Plahotniuc vorbea despre poporul american ca fiindu-i prieten.

Acum, numele lui Vladimir Plahotniuc apare în lista în care anterior a ajuns gruparea militară iraniană „Gardienii Revoluției”, care se face vinovată de doborârea avionului ucrainean cu 176 de persoane la bord, Liviu Dragnea, fostul lider PSD din România, fostul procuror general al Albaniei Adriatik Lalla, ministrul Apărării din Zimbabwe Owen Nkube sau fostul ministru de Interne din Cuba Julio Bermejo. Toți au fost incluși în lista de sancțiuni pentru acte de corupție și „abuzuri grave” asupra drepturilor omului. 

Opinia ta contează. Comentează!