PAS, lider în 19 consilii raionale
Politic 6 noiembrie 2023, 19:46 | 475

Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut cele mai multe voturi în 19 consilii raionale, arată rezultatele preliminare prezentate de autoritatea electorală. Partidul Socialiștilor va avea cel mai mare număr de consilieri în nouă raioane, iar formațiunea ”Partidul Nostru” va fi lider în doar două consilii - unul municipal și altul - raional. Partidul ”Renaștere”, PDCM și PSDE au majoritate în câte un consiliu raional. Partidul lui Ion Ceban a obținut cele mai multe voturi în Consiliul Municipal Chișinău.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, candidații PAS s-au clasat pe primul loc în 19 consilii raionale - Florești, Sângerei, Telenești, Rezina, Ungheni, Călărași, Orhei, Nisporeni, Strășeni, Criuleni, Hâncești, Ialoveni, Anenii Noi, Leova, Cimișlia, Căușeni, Ștefan Vodă, Cantemir și Cahul. În raionul Călărași, pentru PAS și-au dat votul peste nouă mii de persoane, în raionul Strășeni - aproape 14 mii, iar în raionul Ialoveni - peste 16 mii de persoane.

Partidul Socialiștilor va avea cele mai multe mandate în nouă raioane - Dondușeni, Briceni, Ocnița, Edineț, Fălești, Râșcani, Dubăsari, Soroca și Florești. Cel mai bun scor, PSRM l-a înregistrat în Dondușeni, cu 55,21% din numărul de cetățeni prezenți la vot. Iar în Briceni, pentru PSRM au votat peste zece mii de alegători, urmat de raionul Soroca, unde pentru un consiliu condus de socialiști au votat peste 13 mii de locuitori.

Partidul condus de Renato Usatîi va deține majoritatea în doar două consilii - în raionul Fălești, unde a obținut șase mii 870 de voturi, și în municipiul Bălți, cu votul a nouă mii 148 de alegători.

Partidul ”Renaștere” va avea cei mai mulți consilieri în raionul Taraclia, unde a acumulat cinci mii 437 de voturi. Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei este lider în raionul Glodeni, unde va deținea majoritatea în consiliul raional. Iar în Șoldănești alegătorii au optat pentru un consiliu condus de Partidul Social Democrat European, care a acumulat trei mii 712 voturi.

În municipiul Chișinău, consiliul va fi format din reprezentanții a șapte formațiuni politice. PAS și MAN vor avea câte 20 de mandate. Pentru partidul lui Ion Ceban au votat 85 de mii 162 de alegători, iar pentru PAS - 84 de mii 614.

Opinia ta contează. Comentează!