”Începe o nouă istorie a Europei”, a declarat Volodimir Zelenski, reacționând la decizia de ieri a Consiliului European
Externe 24 iunie 2022, 20:09 | 544

”Începe o nouă istorie a Europei”, a declarat Volodimir Zelenski drept reacție la decizia de ieri a Consiliului European. Zelenski le-a mulțumit liderilor Uniunii Europene și eroilor ucraineni, care apără acum independența Ucrainei și libertatea Europei.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Ați luat una dintre cele mai importante decizii pentru Ucraina în toți cei 30 de ani de independență ai statului nostru. Dar cred că această decizie nu este doar pentru Ucraina. Este cel mai mare pas către întărirea Europei, care putea fi făcut anume acum, în timpul nostru și în condiții atât de grele, când războiul ne pune la încercare capacitatea de a păstra libertatea și unitatea."

Volodimir Zelenski consideră că de acum începe istoria unei Europe fără zone gri, o Europă cu adevărat unită.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Cred că steagul Uniunii Europene va fi în fiecare oraș ucrainean care încă urmează a fi scos de sub ocupația rusă. Steagurile ucrainene și europene vor fi împreună și atunci când ne vom restabili statul după acest război. Și astăzi vreau să mulțumesc fiecăruia dintre liderii Europei. Vreau să le mulțumesc eroilor noștri - tuturor celor, care cu armele în mână apără independența Ucrainei, apără libertatea Europei. Mulțumesc! Vă mulțumim că faceți posibilă o nouă istorie a Ucrainei, o nouă istorie a Europei - și mai puternică, și mai liberă."

O fotografie cu vicepremierul ucrainean Olga Stefanișina circulă pe rețelele de socializare. Stefanisina, care a făcut o campanie intensă pentru statutul de candidat al Ucrainei, este surprinsă în biroul ei, cu fața în palme, plângând la auzul veștii de la Bruxelles.

Rusia a reacționat prompt la decizia Consiliului European. Ministrul de Externe Serghei Lavrov a declarat următoarele:

SERGHEI LAVROV, ministru de Externe al Rusiei: "Acum, Uniunea Europeană împreună cu NATO, adună o coaliție pentru o confruntare sau chiar pentru un război cu Federația Rusă. Urmărim cu mare atenție tot ce se întâmplă."

În cazul Georgiei, liderii europeni spun că sunt gata să ofere statut de stat-candidat doar după ce guvernul de la Tbilisi va implementa condițiile specificate în opinia Comisiei Europene. Drept reacție, președintele Georgiei, Salome Zurabișvili a scris pe Twitter că este o zi istorică și că perspectiva europeană a Georgiei este recunoscută. "Acum, suntem gata să lucrăm cu hotărâre în următoarele luni pentru a ajunge la statutul de candidat", a punctat Zurabișvili.

Opinia ta contează. Comentează!