Comitetul urmează să investigheze cazurile mari de corupție și să facă recomandări pentru instituțiile de drept
Justiţie 7 iunie 2021, 19:39 | 889

Astăzi a fost creat Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Acesta ar urma să investigheze cazurile mari de corupție și să facă recomandări pentru instituțiile de drept, în vederea eficientizării. Comitetul este format din mai mulți experți naționali și internaționali, inclusiv jurnaliști de investigație.

Președintele Comitetului Consultativ Independent Anticorupție este expertul din Statele Unite, James Wasserstrom, iar vicepreședinte este directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu. Din comitet mai fac parte jurista Nadejda Hriptievschi, economista Tamara Razin, care a fost angajată la FMI și la Banca Națională, expertul din Slovenia, Dragos Kos și experta anticorupție din România, Laura Ștefan. Președintele Maia Sandu a subliniat că acest comitet va fi absolut independent.

MAIA SANDU, președinte al Republicii Moldova: "Acest grup este constituit printr-un decret al președintelui Republicii Moldova, dar aici se încheie interacțiunea dintre această instituție și Comitetul Consultativ Independent Anticorupție pentru că acest comitet va decide care sunt subiectele pe care le cercetează, acest comitet va pregăti rapoartele, le va prezenta, acest comitet este liber să cerceteze orice."

James Wasserstrom susține că grupul își va începe imediat activitatea și va utiliza pentru rapoartele sale sursele deschise de informații, precum și interviuri și discuții cu reprezentanții instituțiilor anticorupție.

JAMES WASSERSTROM, președintele Comitetului Consultativ Independent Anticorupție: "Noi cunoaștem că există foarte multe organizații anticorupție în Republica Moldova și comitetul nostru trebuie să determine de ce aceste instituții nu sunt atât de funcționale cum ne așteptăm. De ce corupția rămâne o îngrijorare atât de enormă în Republica Moldova în pofida tuturor eforturilor și agențiilor care există în Republica Moldova, asta are de gând să facă comitetul, să analizeze sistemul care există, instituțiile, oamenii care lucrează la aceste instituții."

Activitatea Comitetului Consultativ Independent Anticorupție va fi finanțată de Uniunea Europeană și Statele Unite. Astfel de grupuri au mai fost constituite anterior în Ucraina și Afganistan.

Opinia ta contează. Comentează!