Victor captari a fost condamnat - Patrula Jurnal TV, 31 Ianuarie

Legea e lege. Indiferent dacă e bună sau rea și trebuie respectată. Nu și pentru unii funcționari de la Chișinău. Vorbim despre membrul Consiliului de Administrație a Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Victor Captari, care fiind condamnat, continuă să dețină o funcție publică. El a fost implicat într-un accident rutier produs pe 29 aprilie 2017 în urma căruia a decedat un adolescent în vârstă de 14 ani. Impactul a avut loc în localitatea de baștina a funcționarului, Costiceni, din Noua Suliță, regiunea Cernăuți. Urmează o investigație marca Jurnal TV.

Pe 29 aprilie 2017 presa din Ucraina relatează despre un tragic accident rutier cu implicarea unui funcționar public de la Chișinău. Poliția din Cernăuți anunța că este vorba de Victor Captari, membru al Consiliului de Administraţie a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. În urma impactului, un copil de 14 ani a decedat. Atunci, Victor Captari confirmase informaţia și declarase că accidentul a avut loc chiar în localitatea sa de baștină, Costiceni. Acesta spunea că impactul s-a produs în momentul în care se afla la volanul automobilului şi a suferit un atac de cord. Funcționarul se afla la volanul unei mașini Toyota, împreună cu soția și fiica. Detalii pentru postul nostru de televiziune ne-a dat atunci jurnalistul din Cernăuți, Andei Romanțov.

Peste două luni, mai exact la 17 iulie 2017 instanța Novo Sulița din Cernăuți a emis o sentință de condamnare pe numele lui Victor Captari pentru comiterea unei infracțiuni în rezultatul căreia a decedat un copil. Potrivit actului emis, aflăm că infracțiunea pe care a comis-o Captari prevede patru ani de pușcărie. Însă funcționarul a convins familia băiatului decedat să își retragă toate plângerile, iar în schimb i-ar fi achitat despăgubiri financiare și morale, suma finala nefiind indicată în sentință. Judecătorii iau în calcul împăcarea părților și îl condamnă pe Captari la un an de închisoare, cu suspendare, fără dreptul de a conduce un mijloc de transport pe o perioadă de patru ani. Totodată, instanța îl obligă pe Victor Captari să plătească toate cheltuielile de judecată, în valoare de aproximativ 400 de dolari. Dacă accesăm CV-ul domnului Captari aflăm că acesta a deținut, prin anii 80 ai secolului trecut funcția de procuror adjunct în Procuratura regională Cernăuți.

Astăzi, funcționarul neagă existența vreunui accident mortal, în care ar fi implicat.

Funcționarului i s-a făcut rău, când i-am solicitat detalii despre accidentul de acum aproape patru ani.

Captari a evitat să vorbească cu noi, chiar dacă a fost preîntâmpinat că vom înregistra discuția. Interviul a fost aprobat și de către directorul Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Valeriu Chițan.

După mai bine de trei ani de la producerea accidentului, în care a murit un om, lui Valeriu Chițan nu îi este clar cum a fost posibil ca lui Captari să-i fie prelungit mandatul de membru al Consiliului de Administrare a instituției.

Potrivit surselor noastre confidențiale, în cadrul ședințelor de judecată din Ucraina, Victor Captari ar fi fost apărat de către avocații lui Veaceslav Platon. Nimeni dintre ei nu confirmă acest aspect.

Mai mult, Platon susține că este supărat pe Captari.

Am obținut și un video de pe camerele de supraveghere din preajma Comisiei Naționale a Pieței Financiare. În acest video îi putem observa pe actualul membru al consiliului de administrare CNPF Victor Captari și pe afaceristul Veaceslav Platon. Cei doi discută puțin, iar la un moment dat, Platon se arată iritat.

Veaceslav Platon a confirmat veridicitatea filmărilor.

Inițial, Captari nu a dorit să comenteze întâlnirea cu Platon.

Ca mai apoi să se răzgândească.

Președintele CNPF Valeriu Chițan afirmă că știa despre acea întâlnire, între Captari și Platon, însă nu poate interveni.

Chițan respinge învinuirile lui Captari și vine cu explicații.

Trebuie să amintim că la pe 2 decembrie 2020, la ora 16.00, însoțit de câțiva bodyguarzi, Veaceslav Platon a dat buzna la ședința comisiei, unde se discuta despre subiectul MOLDASIG. Vizita a fost cu îmbrânceli. Deși accesul în instituție nu i s-ar fi permis, Veaceslav Platon a pășit peste bariera de la intrare, fiind urmat și de cei care îl însoțesc. Cei de la pază au încercat să-i oprească, însă fără succes.

Platon s-a îndreptat spre sala unde avea loc ședința. Acesta, dar și câteva dintre persoanele care îl însoțeau, au intrat în sală, iar alte două persoane au rămas după ușă.

Potrivit reprezentanților comisiei, Veaceslav Platon nu a fost invitat la ședință. Acesta și-a făcut apariția însoțit de câteva persoane, unele dintre ele chemate de Comisie să fie prezente la ședință, altele - nu.

În urma acestor acțiuni, Valeriu Chițan susține că a depus mai multe plângeri.

Oamenii legii investighează cazul. În timpul discuției la sediul CNPF, Victor Captari a început să respire mai greu, a chemat ambulanța și a plecat.

Amintim că anterior, Victor Captari a fost recunoscut în calitate de bănuit în cadrul investigaţiei extinse privind fraudele de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Acesta a fost consilier în probleme politice, pe vremea când liderul PL, Mihai Ghimpu, deținea funcția de președinte interimar al Republicii Moldova. Pană astăzi, nimeni nu cunoaște cum este posibil ca un funcționar public, fiind condamnat într-un dosar penal într-o altă țară, continuă să activeze și chiar să-i fie prelungit și mandatul pentru încă cinci ani. Responsabilii de la Ministerul Justiției ne-au declarat că nu au primit niciun act din Ucraina cu referire la condamnarea funcționarului Victor Captari.

Opinia ta contează. Comentează!