Reuniunea Curților Constituționale
Justiţie 22 mai 2024, 19:40 | 1132

Republica Moldova a înregistrat progrese la implementarea reformelor în domeniul justiției, dar mai este loc de eforturi. Declarații în acest sens a făcut președintele Comisiei de la Veneția pentru Jurnal TV. Oficialul european a participat astăzi la cel de-al XIX-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene, care se desfășoară la Chișinău.

CLAIRE BAZY MALAURIE, președintele Comisiei de la Veneția: "Noi considerăm că Moldova a înregistrat un succes la capitolul implementării mai multor reforme, așa cum intenționa să o facă. Dacă vorbim despre concluziile Comisiei de la Veneția, atunci vedem că multe dintre recomandări au fost îndeplinite. Uneori a fost dificil. Noi știm asta. Dar cu pași mici lucrurile se îndreaptă spre ceea ce am zis noi că ar putea duce la succesul Moldovei."

Președinția Conferinței Curților Constituționale Europene o deține Republica Moldova, dar joi, 23 mai, în cadrul Congresului se va stabili țara care va prelua următorul mandat pentru o perioadă de trei ani. În timpul mandatului Republicii Moldova, Ucraina a solicitat ca Rusiei să-i fie retrasă calitatea de membru în această organizație europeană, ne-a spus președintele Curții Constituționale de la Chișinău, Domnica Manole.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: "Noi am ridicat această problemă în fața Curților Constituționale. În rezultatul votului, majoritatea Curților Constituționale au votat pentru excluderea Curții Constituționale a Federației Ruse din componența Curților Constituționale Europene."

Conferința de la Chișinău reunește 41 de Curți Constituționale europene și instituții echivalente și constituie o realizare a intenției președinților înaltelor curți europene de a organiza în mod regulat conferințe specializate în vederea schimbului de experiență, în context european comun.

Opinia ta contează. Comentează!