Claudia Goldin, profesor de economie la Harvard, este câștigătoarea premiului Nobel pentru Economie 2023
IT şi Ştiinţă 9 octombrie 2023, 20:25 | 1422

Claudia Goldin, profesor de economie la Harvard, este câștigătoarea premiului Nobel pentru Economie 2023. Anunțul a fost făcut de Academia Regală Suedeză pentru Științe, care a recompensat-o pentru cercetările sale, prin care lumea a înțeles mai bine evoluția femeilor pe piața muncii. Goldin a fost fericită la auzul veștii.

HANS ELLENGREN, secretar general al Academiei Regale Suedeze de Științe: "Academia Regală Suedeză de Științe a decis să acorde Premiul Nobel în Științe Economice, în memoria lui Alfred Nobel, 2023, profesorului Claudia Goldin (Universitatea Harvard, SUA) pentru progresele în înţelegerea rezultatelor participării femeilor pe piaţa muncii."

Claudia Goldin, de 77 de ani, a devenit a treia femeie care a câștigat premiul Nobel pentru economie și prima, care nu îl împarte cu altcineva. Goldin afirmă că dormea când a fost sunată și că a fost trezită foarte plăcut de acest apel.

CLAUDIA GOLDIN: "Primul lucru pe care l-am făcut după auzul veștii, a fost să îi spun soțului meu, care, evident, a înțeles ce se întâmplă. El a zâmbit și a spus că este minunat și să îi zic ce să facă. I-am spus să scoată câinele afară și să facă ceai, că eu trebuie să mă pregătesc pentru o conferință de presă, la care nu eram fizic."

Claudia Goldin a scris și a editat mai multe cărți. Cea mai recentă este "Career and Family: Women’s Century-Long Journey towards Equity", publicată în 2021. Goldin a fost prima femeie căreia i s-a oferit titularizarea în departamentul de economie de la Harvard, în 1989.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Economie a fost câştigat de americanii Ben Bernanke, Douglas Diamond şi Philip Dybvig, pentru cercetări asupra crizelor financiare şi băncilor.

Sezonul premiilor Nobel 2023 a început luni, pe două octombrie, cu decernarea premiului pentru Medicină. Marți a fost acordată distincția pentru Fizică, iar miercuri - pentru Chimie. Joi a fost oferit premiul Nobel pentru Literatură, iar vineri - pentru Pace. Premiul Nobel constă într-o diplomă, o medalie de aur și un cec de un milion de dolari. Ceremonia oficială de înmânare a premiilor Nobel se va desfășura pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Opinia ta contează. Comentează!