După starea de asediu, localnicii din Nikolaev, sudul Ucrainei, ies din case pentru a lua apă și a primi ajutor umanitar
Externe 10 august 2022, 20:53 | 480

Armata rusă a bombardat din nou orașul Nikolaev în această noapte. Trei persoane au fost rănite. Oamenii care au mai rămas în orașul Nikolaev ies din case pentru a lua apă și a primi ajutor umanitar, după ce localitatea a stat câteva zile în stare de asediu. Orașul din sudul Ucrainei se află în apropiere de zonele ocupate de către ruși în regiunea Herson, importantă din punct de vedere strategic, unde Kievul intenționează să efectueze o contraofensivă.

Străzile în oraș sunt pline de resturi de la bombardamentele lansate de armată rusă. Femeile din imagini se întorc de la un punct de distribuire a alimentelor. Din cauza rușilor, acum trei luni ele au fost forțate să plece din satul de baștină, care se află lângă Herson.

NATALIA KUDRYASHOVA, rezident strămutat: "Satul nostru este ocupat de armata rusă. Vrem să putem merge acolo. Vreau ca nu numai satul nostru să fie eliberat, ci întreaga Ucraina. Vreau ca întreaga Ucraina să fie a noastră. Un mare mulțumesc soldaților noștri pentru faptul că ne apără."

LUDMYLA STATIVKA, rezident strămutat: "Desigur că oamenii se tem, dar toată lumea speră că nu vor ajunge la noi și lucrurile se vor îmbunătăți. Dar multe case din satul nostru sunt distruse și oameni au murit."

Oamenii din Nikolaev stau la coadă în fața clădirii Crucii Roșii și așteaptă să ia ajutoare alimentare.

ANDRII SKOROKHOD, șeful Crucea Roșie din Nikolaev: "Având în vedere situația din oraș, fiecare cetățean are nevoie de un fel de ajutor. În prezent, în Nikolaev sunt aproximativ 150 000 de oameni și 150 000 au nevoie de un fel de ajutor. Unii au nevoie de ajutor psihologic, alții - de ajutor umanitar."

Localnicii stau la coadă în stradă și pentru a lua apă potabilă.

ELENA DAVIDENKO, locuitoare a Nikolaev, Ucraina: "Nu avem apă potabilă acasă. La robinet curge apă murdară, nu poate fi băută. Chiar și pentru a mă spăla, trebuie să o amestec cu apă normală, pentru că nu poate fi folosită."

Pe durata weekendului, autoritățile din orașul Nikolaev au impus o stare de asediu, în încercarea de a-i identifica pe localnicii care colaborează cu Rusia. Orașul se află pe drumul principal către Odesa, cel mai mare port al Ucrainei la Marea Neagră, și este supus constant bombardamentelor. Primarul orașului Nikolaev a declarat recent că de la începutul războiului pornit de Putin, 132 de locuitori au murit și 619 au fost răniți. Peste 700 de case au fost distruse.

Opinia ta contează. Comentează!