În urmă cu 82 de ani, pe 28 iunie, sovieticii au ocupat abuziv vechi teritorii românești
Externe 28 iunie 2022, 19:40 | 670

În urmă cu 82 de ani, pe 28 iunie, rușii au ocupat abuziv vechi teritorii românești. Tot ce urmat după răpirea a Basarabiei și Bucovinei de Nord, în 1940, poate fi numit ”genocid”. În cea mai mare parte a teritoriului ocupat, sovieticii au proclamat o republică socialistă moldovenească, iar partea sudică a Basarabiei și nordul Bucovinei au fost luate de Ucraina. ”Primul an de ocupație sovietică a fost un calvar, o crimă instrumentată non-stop”, afirmă istoricul Ion Varta.

Pe 28 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care i se cerea evacuarea administrației civile și a armatei de pe teritoriul dintre Prut și Nistru, și din partea nordică a regiunii Bucovina. Termenul impus de Moscova era numărat în ore, nu zile.

ION VARTA, istoric: "Sovieticii nu și-au onorat de fapt, acea promisiune care să le permită timp de 48 de ore, ca administrația română și diviziunile să părăsească Basarabia. Se știe foarte bine că în câteva ore, blindatele sovietice au ajuns la sud și așa se întâmplă că administrația română, dar și unitățile de poliție, de jandarmi au fost supuse unui tratament plin de dispreț."

Ținta ocupanților ruși era exterminarea românilor. Oamenii erau împușcați, torturați, deportați sau supuși foametei. Au fost operate rețineri, dar și asasinate în plină stradă.

ION VARTA, istoric: "Au urmat alte crime, instrumentate de sovietici. Este vorba de așa-zisa lege cu privire la naționalizarea bunurilor din toate aceste teritorii românești. Primul an de ocupație sovietică a fost un calvar, o crimă instrumentată non-stop."

Românii au fost supuși procesului de rusificare chiar în primele luni ale ocupației sovietice. În octombrie 1940, ocupanții au interzis utilizarea alfabetului latin.

ION VARTA, istoric: "S-a instituit predarea în școli în baza unor manuale de tip sovietice. Cele românești au fost scoase, suprimate, distruse, nimicite, inclusiv presa periodică. Se tipărea presa ideologică, propagandistică, sovietică, cu caractere chirilice. S-a dat o politică acerbă de deznaționalizare și rusificare."

Cifra reală a victimelor cauzate de regimul sovietic în Basarabia nu este cunoscută nici până astăzi, susține istoricul Ion Varta.

ION VARTA, istoric: "Lucrurile au fost atât de grave, că practic, putem să ne permitem să utilizăm sintagma de ”genocid”. Nu putem stabili cifra exactă, oricum este vorba de câteva mii de victime."

În 1941, pe 22 iunie, Armata Română a trecut Prutul, începând eliberarea teritoriilor pierdute. În timpul retragerii din Basarabia, rușii au distrus biserici, școli și localuri ale administrației publice.

În 2010, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a proclamat ziua de 28 iunie drept Zi a ocupației sovietice.

Opinia ta contează. Comentează!