Dinu Plângău a depus încă o sesizare la CC
Justiţie 18 septembrie 2020, 20:20 | 936

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, a depus încă o sesizare la Curtea Constituțională prin care a solicitat să fie suspendată legea potrivit căreia Anatolie Pahopol a fost numit membru, iar ulterior a devenit președintele Consiliului Superior al Magistraturii. Legislatorul susține că a sesizat din nou Curtea Constituțională pe motiv că Pahopol ar putea numi intenționat în funcții judecători „compromiși”. Anunțul a fost făcut, astăzi, printr-un mesaj publicat pe pagina sa de facebook.

DINU PLÂNGĂU, deputat Platforma DA: ”Am sesizat Înalta Curte cu privire la un abuz neconstituțional din partea majorității parlamentare, prin care se încearcă acapararea politică a puterii judecătorești prin intermediul CSM-ului. Rezultatele acestui abuz politic îl vedem cu toții prin promovarea unor judecători compromiși în funcții cheie din sistem. Promovarea lui Clima, judecătorul care a participat la anularea alegerilor din Chișinău, câștigate de Andrei Nastase, este doar una dintre consecințele triste ale acestei intervenții neconstituționale.”

Amintim că Anatol Pahopol a devenit președinte interimar al CSM la sfârșitul lunii mai 2020. Pahopol a ajuns în funcția respectivă după ce Parlamentul a modificat legea, astfel încât un membru supleant să poată ocupa funcția vacantă de membru CSM, până la convocarea Adunării Generale a Judecătorilor. Atunci deputații Platformei DA, Dinu Plîngău și Andrei Năstase au sesizat Curtea Constituțională cu privire la numirea lui Anatol Pahopol în funcția de membru al CSM. Parlamentarii s-au referit atât la „constituționalitatea procedurii intervenției Parlamentului în exercitarea prerogativelor de către puterea judecătorească, cât și la dreptul Parlamentului de a interveni în exercițiul atribuțiilor instituționale, inerente statutului constituțional a puterii judecătorești”.

Opinia ta contează. Comentează!