600 de milioane de euro vor veni în următorii trei ani și vor fi condiționați de reforme structurale
Economic 2 decembrie 2021, 20:00 | 781

Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de asistență macrofinanciară pentru Moldova, care va putea fi accesat începând cu anul viitor. Anunțul a fost făcut de șeful Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan, aflat într-o vizită la Chișinău. Anunțul despre noul pachet de susținere vine după un alt ajutor bugetar de 60 de milioane de euro oferit Moldovei pentru depășirea crizei gazelor.

Siegfried Mureșan a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, susținute împreună cu vicepreședintele Parlamentului de La Chișinău, Mihai Popșoi, că Republica Moldova este prima țară din afara Uniunii Europene căreia Comisia Europeană i-a oferit un pachet ambițios de asistență economică de 600 de milioane de euro - exact ca pachetul de asistență economică oferit statelor-membre ale UE. Banii vor veni pe parcursul următorilor trei ani și vor fi condiționați de reforme structurale. Mai mult.

SIEGFRIED MUREȘAN, președintele Delegației Parlamentului European: "Ne bucurăm că au existat progrese în relația cu Fondul Monetar Internațional. De îndată ce acest acord va fi finalizat, noi suntem dornici, dispuși să continuăm și sprijinul sub forma asistenței macrofinanciare, unde Comisia Europeană urmează să facă o propunere. Noi, Parlamentul European, trebuie să dăm votul, iar noi, europarlamentarii care am fost în aceste zile la Chișinău, vom milita pentru adoptarea cât mai rapidă a sprijinului pentru Moldova, în plenul Parlamentului European."

Siegfried Mureșan a mai spus că prioritățile Republicii Moldova și ale Uniunii Europene în acest moment sunt apărarea valorilor europene, apărarea justiției și întărirea statului de drept. La rândul său, Mihai Popșoi a mulțumit Uniunii Europene pentru ajutorul oferit Moldovei în perioada pandemiei și pentru suportul financiar în depășirea crizei energetice.

Opinia ta contează. Comentează!