Dodon o amenință pe Sandu că funcția de președinte ar putea redeveni „de decor” așa cum a fost până în 2016
Politic 1 martie 2021, 15:41 | 1827

Socialistul Igor Dodon spune că vrea consens și consultări, inclusiv cu șeful statului, dar dă ultimatum Maiei Sandu și o amenință că o va lăsa doar cu o funcție decorativă. PSRM i-a cerut astăzi președintelui să semneze, până pe 9 martie, decretul privind desemnarea candidatului majorității parlamentare PSRM-Șor la funcția de premier, Mariana Durleșteanu. Dacă decretul nu va fi semnat până atunci, Dodon susține că se va întruni din nou Consiliul Republican al PSRM pentru a decide acțiunile ulterioare. Anterior, Maia Sandu a spus că, până la expirarea termenului-limită pentru învestirea unui nou guvern - 23 martie - nu va mai desemna niciun candidat la funcția de premier. Cum a comentat Președinția ultimatumul dat astăzi de liderul PSRM, aflați din materialul ce urmează.

IGOR DODON, președintele PSRM: "Dacă până pe 9 martie decretul nu va fi emis, Consiliul Republican al PSRM se va întruni din nou pentru a da mandat conducerii executive a partidului să treacă la alt nivel de acțiuni pentru a stopa haosul politic în care se află țara. Nu voi menționa caracterul acestor acțiuni. Vom fi nevoiți să venim cu acțiuni politice mai hotărâte, pentru a stabiliza situația în țară chiar dacă asta va însemna că funcția de președinte va redeveni de decor așa cum a fost până în anul 2016."

Dodon susține că, până atunci, PSRM va purta consultări cu partidele parlamentare. Potrivit socialiștilor, este contraproductiv să aștepți ziua de 23 martie fără a desemna un candidat, deoarece aceasta nu va însemna întrunirea condițiilor de dizolvare a Parlamentului, iar un decret în acest sens al președintelui va fi, în opinia lui Dodon, neconstituțional. Anul trecut, când încă era președinte, retorica lui Igor Dodon era diametral opusă în ceea ce privește o posibilă combinație cu cei din Partidul Șor:

IGOR DODON, președintele PSRM: "Vă spun deodată că nu o să accept candidatura prim-ministrului înaintată de transfugi. De ce? Să nu vă răspund de-atâta. Nu vreau ca în fruntea Guvernului să vină un om al lui Plahotniuc, numit de Șor și Candu, chiar dacă Maia Sandu și Andrei Năstase o să se culce sub ei, eu nu voi accepta. Nu vă place, puneți la vot 66 de deputați și hai la referendum."

După ce Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale, acesta nu a mai văzut nicio problemă în privința unei coabitări guvernamentale cu cei de la Șor și cu traseiștii. Întrebat astăzi despre această lipsă de consecvență, Igor Dodon a spus că a pactizat cu Șor „ca să salveze țara”:

IGOR DODON, președintele PSRM: "Situația de criză cere și decizii extraordinare, neordinare. Atunci când țara arde, trebuie să salvăm țara. Noi ce trebuie să facem acum să ne ascundem după degete? Da, trebuie să revedem unele lucruri. Da, trebuie să ne așezăm să găsim soluții. Asta e poziția noastră."

Contactată pentru o reacție în legătură cu ultimatumul dat astăzi de liderul PSRM, Sorina Ștefârță, purtător de cuvânt al președintelui, ne-a spus că, „așa cum a anunțat anterior, în această săptămână Maia Sandu desfășoară consultări cu societatea civilă, cu experții în drept și cu mai mulți actori sociali”, iar la finalul acestor discuții v-a reveni cu o poziție publică. Anterior, după ce Curtea Constituțională a anulat decretul președintelui privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier, Maia Sandu a declarat că criza politică va fi tranșată de popor „la anticipate sau la referendum”.

Opinia ta contează. Comentează!