Procurori disciplinați doar pe hârtie
Justiţie 23 mai 2018, 20:11 | 6533

Disciplinați doar pe hârtie. Vorbim despre procurorii care au chefuit ieri acasă la Eduard Harunjen, chiar în timpul orelor de muncă. După difuzarea știrii la Jurnal TV, mai mulți experți au criticat acțiunile acuzatorilor și au declarat că incidentul ar trebui să fie discutat în cadrul Colegiului de disciplină și etică. Paradoxal este însă faptul că doi dintre procurorii din cadrul acestei entități au fost și ei prezenți la petrecere.

Aceștia sunt doar câțiva dintre procurorii care au fost ieri, după ora 14, să-l felicite pe șeful Procuraturii Generale cu ocazia zilei sale de naștere. Dacă primii și-au lăsat mașinile la câteva sute de metri, alții au fost aduși cu automobilele de serviciu până la poarta lui Harunjen. Experții anticorupție susțin că gestul acuzatorilor nu se încadrează în nicio normă.

Iar un fost procuror susține că subiectul ar trebui să fie discutat atât în Parlament, cât și în cadrul Procuraturii.

Precizăm că doi dintre cei șapte acuzatori care și-au făcut apariția în același timp la casa lui Harunjen fac parte din Colegiul de etică și disciplină al procurorilor. Vorbim despre șeful Procuraturii Municipale Ștefan Șaptefraț și șeful oficiului Botanica, Marcel Cimbir. Alături de ei au fost adjuncții procurorului municipal, Corneliu Bratunov și Vitalie Sibov. Să-l felicite pe Harunjen a vrut și șeful oficiului Buiucani - Eduard Mașnic, dar și șeful oficiului Ciocana Ruslan Popov. Printre ei l-am identificat și pe procurorul Roman Eremciuc. Toți au luat-o la fugă atunci când au fost întrebați ce fac în timpul zilei de muncă.

La eveniment a fost prezent și fostul procuror general Corneliu Gurin. După ce a fluturat de câteva ori din mână, Gurin a fost văzut pe camerele de supraveghere și lăsat să intre. După mai multe tentative de a discuta cu Eduard Harunjen, acesta și-a făcut până la urmă apariția în fața echipei Jurnal TV și a declarat că nu vede nicio problemă în cele întâmplate.

Colegiul de disciplină şi etică al procurorilor este în subordinea Consiliului Superior al Procurorilor și are atribuția de a examina cauzele disciplinare inițiate împotriva acuzatorilor, primite de la Inspecția procurorilor, și, respectiv, de a aplica, după caz, sancțiuni disciplinare. Președintele Colegiului, Nicolae Chitoroagă, nu a răspuns la telefon pentru a ne comenta subiectul.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE