Occidentul cere puterii de la Chișinău să organizeze alegeri prezidențiale corecte
Politic 30 septembrie 2020, 20:17 | 681

Occidentul cere puterii de la Chișinău să organizeze alegeri prezidențiale corecte. Liderii a 19 state europene au semnat o declarație, în care se arată că "desfășurarea scrutinului în acord cu standardele internaționale este un test crucial pentru respectarea valorilor, care stau chiar la baza relației dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”. Semnatarii insistă pe un proces electoral fără cumpărarea voturilor și utilizarea abuzivă a resurselor administrative.

DECLARAȚIE CU PRIVIRE LA VIITOARELE ALEGERI PREZIDENȚIALE: "Solicităm autorităților Republicii Moldova să pună în aplicare pe deplin și fără întârziere recomandările Comisiei de la Veneția și rapoartele finale ale OSCE/ODIHR, inter alia, pentru a garanta transparența finanțării partidelor și a campaniilor. Toți cetățenii ar trebui să poată să-și exercite dreptul de vot în condiții de siguranță, în pofida pandemiei de coronavirus."

sursa: Deutsche Botschaft Chişinău

Se arată în declarație. Cele 19 state europene insistă pe un proces electoral exemplar, fără practicile flagrante din trecut, cum ar fi cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor administrative, presiunea asupra liderilor locali și a funcționarilor publici.

DECLARAȚIE CU PRIVIRE LA VIITOARELE ALEGERI PREZIDENȚIALE: "Este esențial ca tuturor candidaților să li se asigure condiții de concurență egale, de la înregistrare, finanțare publică, la acces egal la mass-media cu prezentări corecte și imparțiale. În cele din urmă, facem apel la autoritățile Republicii Moldova pentru a facilita munca nestingherită a observatorilor electorali internaționali și interni, în beneficiul unor alegeri bine documentate și credibile."

sursa: Deutsche Botschaft Chişinău

Declarația expediată autorităților Republicii Moldova a fost semnată de Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia.

Opinia ta contează. Comentează!