Image-Description
FOTO: Cuciurganul a redus volumul de energie electrică livrată RM; Alexandru Slusari: Crește importul energiei din Ucraina
Economic 25 octombrie 2021, 11:43 | 1067

Volumul de energie electrică livrat malului drept al Nistrului de Centrala termoelectrică de la Cucirugan a fost redus începând cu ziua de azi, 25 octombrie și este suplinit cu energie electrică importată din Ucraina. Despre aceasa a anunțat vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

„Din informația mea, azi Termocentrala Cuciurgan, avănd avertizarea de la Tiraspoltransgaz, micșorează volumele energiei electrice, livrate malului drept al Nistrului.

Prin urmare, începănd cu 25 octombrie va fi sporit importul energiei electrice din Ucraina, orientativ cu 2 milioane KWh/zi. Acest lucru deja transpare în cifrele de pe pagina Moldelectrica”, a spus Alexandru Slusari.

Politicianul a mai adăugat că deocamdată, nu este clar dacă aceasta energia electrică rămăne ca un împrumut sau partea ucraineană va cere un contract comercial de livrare, avănd în vedere incertitudinea situației la capitolul achiziționării gazelor naturale.

Graficele referitoare la starea sistemului energetic al Republicii Moldova de pe pagina ÎS „Moldelectrica” și informațiile operative și tehnice despre funcționarea sistemului electroenergetic indică o creștere a volumelor de energie oferite de partea ucraineană RM în această dimineață.

ss
ss

Solicitat de Jurnal.md, Viorel Corbu, director tehnic al RED Nord ne-a informat că pe moment rețelele de distribuție a energiei activează în regim normal, deoarece chiar dacă Cuciurganul a micșorat volumul de gaze acesta este suplinit cu volumul necesar oferit de Ucraina pe care îl recepționează întreprinderile energetice de pe malul drept al Nistrului.

Opinia ta contează. Comentează!