Joe Biden l-a îndemnat pe Vladimir Putin să se abţină de la orice acţiune militară împotriva Ucrainei
Externe 16 aprilie 2021, 17:37 | 902

A sosit "momentul dezescaladării" cu Rusia, a declarat ieri Joe Biden, îndemnându-l pe Vladimir Putin să se abţină de la orice acţiune militară împotriva Ucrainei, notează AFP. Rusia a promis un răspuns "inevitabil" la noile sancţiuni decretate de Statele Unite la adresa sa şi l-a convocat pe ambasadorul american la Moscova pentru o "conversaţie dificilă".

JOE BIDEN, președintele SUA: "Îmi exprim îngrijorarea cu privire la acumularea militară a Rusiei la granița Ucrainei și la Crimeea ocupată de ei. Am afirmat că susținem supremația și integritatea teritorială a Ucrainei și l-am îndemnat puternic pe Putin să se abțină de la orice acțiune militară. Acum este momentul să detensionăm situația."

Statele Unite nu sunt pregătite să accepte realitatea obiectivă a unei lumi multipolare, fără hegemonie americană, a replicat Moscova. Responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă va aparţine în întregime Statelor Unite, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

MARIA ZAHAROVA, purtător de cuvânt al MAE rus: "Un astfel de comportament agresiv va primi o ripostă puternică. Răspunsul la sancţiuni va fi inevitabil."

Statele Unite au anunţat joi o serie de sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, drept răspuns la o serie de atacuri cibernetice şi la ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2020, acţiuni atribuite Moscovei. Acestea vizează în special datoria suverană rusă, care nu mai poate fi cumpărată de instituţiile financiare americane după 14 iunie, precum şi şase societăţi tehnologice ruse acuzate că susţin activităţile cibernetice ale serviciilor de informaţii ruse. Întrebat mai devreme joi despre aceste sancţiuni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că ele "nu vor favoriza" organizarea unui summit între Joe Biden şi Vladimir Putin, care a fost propus de Washington. ''Noi condamnăm toate iniţiativele de sancţionare, le considerăm ilegale'', a accentuat Peskov. Rusia, care a fost deja vizată de noi sancţiuni în acest an, a fost criticată dur pentru întemniţarea principalului opozant rus, Aleksei Navalnîi. În ultimele săptămâni, Rusia a mobilizat zeci de mii soldaţi la frontiera ucraineană şi a acuzat Kievul că pregăteşte o ofensivă contra separatiştilor proruşi din estul Ucrainei. În acest context, Biden i-a propus marţi lui Putin să se întâlnească într-o ţară terţă. Kremlinul a primit favorabil invitaţia, dar încă nu a dat un răspuns la propunerea americană.

Opinia ta contează. Comentează!