Jurnalul Săptămânii, 6 Noiembrie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

În această săptămână, reporterii noștri au intrat în secția Covid pentru copii. Deși există percepția că cei mici fie nu se infectează, fie trec mai ușor prin COVID-19, imaginile surprinse în zona roșie arată altceva. Copii cu plămânii afectați în proporție de 30 la sută, nou-născuți intubați și familii despărțite de virus. Asta este imaginea surprinsă de colega mea Diana Popa la Institutul Mamei și al Copilului. De la începutul pandemiei, în Republica Moldova s-au infectat 25 de mii de minori și 1358 de femei gravide, iar cinci copii au murit din cauza complicațiilor provocate de virusul ucigaș.

Ieftinirea testelor pentru depistarea virusului COVID - 19, anunțată de Guvern, s-a dovedit a fi doar pe hârtie. Anterior, Executivul a aprobat reducerea prețului unui test de la 755 de lei la 300 de lei. În încercarea de a vedea cum stau lucrurile, am apelat la câteva policlinici din Chișinău, unde însă ni s-a spus că instituțiile nu prestează asemenea servicii. Reporterul nostru a fost direcționat spre laboratoarele private. După o zi pierdută pe drumuri, la ușile diferitor instituții medicale ne-am dat seama că, în realitate, un test la COVID cu 300 de lei poate fi făcut doar în laboratorul ANSP.

Tot în raionul Orhei, în școli, am găsit o imagine jalnică. Elevii merg la toaletă exact cum o făceau bunicii lor, în urmă cu vreo 50 de ani. Este departe, nu are lumină, nu se încălzește, e fără cabine separate, iar de apă - nici vorbă. Când vine nevoia să mergi încolo, te iau fiorii. Copiii ar vrea să fie în rând cu lumea, dar șanse au puține.

Opinia ta contează. Comentează!