Raportul financiar anual al gigantului rus relevă că în 2018 datoria Moldovagaz față de Gazprom s-a majorat cu peste 320 milioane de dolari.

În raportul său, Gazprom însă menționează că datoria debitoare a Moldovagaz ar fi egală cu zero, iar aceste datorii uriașe de 6,21 miliarde de dolari sunt incluse la categoria „rezervă pentru pierderile la credite”.

O mare parte din datorie - peste 90% - este a regiunii separatiste transnistrene, care din anul 2006 nu achită niciun ban pentru metanul livrat de Gazprom.

De notat că periodic Gazprom inițiază procese contra Moldovagaz într-un arbitraj din Moscova, pentru neplata gazelor livrate și obține câștig de cauză.

Ultimul a avut loc pe 24 august 2018, instanța adoptând o decizie privind încasarea de la Moldovagaz a sumei de 475,8 milioane de dolari, datorie pentru gazul livrat în anul 2015, se arată în rapoartele Gazprom.

Astfel, este legalizat dreptul Gazprom de a încasa datoriile de la Moldovagaz. Asta chiar dacă acestea sunt rezultatul neplății gazelor de către regiunea separatistă.

Anterior, administrația Moldovagaz susținea că datoriile pretinse de Gazprom sunt acumulate de Tiraspoltransgaz și că nu are posibilitatea de a influența compania din Tiraspol să achite pentru consumul de metan din stânga Nistrului, potrivit Mold-street.com.