Cetatea Tighina va fi renovată conform standardelor internaționale, cu sprijinul UE
Cultură 6 decembrie 2019, 16:31 | 2882

Cetatea Tighina va fi renovată conform standardelor internaționale, cu sprijinul Uniunii Europene. Lucrările vor fi efectuate în cadrul Programului UE ”Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Asta după ce administrația locală a început repararea cetății fără consultarea unor specialiști în domeniu. Din acest motiv, pe monumentul istoric din epoca medievală au apărut termopane, țiglă metalică și blocuri de beton.

Întrebat de ce s-a decis restaurarea monumentului istoric fără consultarea unor specialiști consacrați și cum s-a ajuns ca acesta să aibă termopane și țiglă metalică, directorul cetății n-a putut spune cine a venit cu inițiativa respectivă.

Managerul de program din cadrul Delegației Uniunii Europene în Moldova Fabien Schaeffer ne-a spus că prima etapă a lucrărilor de restaurare, care va dura aproximativ doi ani, va începe săptămâna viitoare. Dar întregul proces se poate desfășura pe parcursul a zece ani și suma investită poate ajunge la 15 milioane de euro.

Într-un comunicat de presă, emis de PNUD Moldova, se precizează că, pe lângă cetatea Tighina, va fi renovat și Circul din Chișinău. Managerul de program din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Fabien Schaeffer, a declarat pentru Jurnal TV că lucrările de restaurare a Circului vor începe în iunie 2020. În 2018 a fost realizat un studiu de expertiză tehnică și design, a adăugat Schaeffer. Pentru renovarea Circului din Chișinău, comunitatea europeană va aloca 2,5 milioane de euro, iar lucrările se vor încheia în anul 2021. 

Opinia ta contează. Comentează!