Președintele Ucrainei a făcut un apel către Occident să închidă complet granițele pentru toți rușii
Externe 9 august 2022, 20:05 | 404

Volodimir Zelenski insistă pe noi sancţiuni împotriva Rusiei, după recentele atacuri la Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi. ”Lumea nu trebuie să uite de catastrofa de la Cernobîl”, a avertizat Zelenski. Liderul de la Kiev solicită cancelariilor occidentale să închidă complet granițele pentru toți rușii.

Într-un interviu pentru ”The Washington Post”, Volodimir Zelenski a declarat că singura modalitate de a împiedica Rusia să mai rupă din teritoriul Ucrainei este ca Vestul să le interzică rușilor să viziteze țările occidentale. "Până își schimbă filozofia, rușii ar trebui să trăiască în propria lume", a punctat Zelenski.

Președintele ucrainean a declarat jurnaliștilor că sancțiunile deja impuse Rusiei sunt slabe în comparație cu închiderea granițelor pentru cetățenii ruși timp de un an și cu un embargo complet asupra achiziționării de energie rusă. „Nu vreți această izolare? Voi spuneți lumii întregi că trebuie să trăiască după regulile voastre. Atunci duceți-vă și locuiți acolo. Acesta este singurul mod de a-l influența pe Putin”, afirmă Volodimir Zelenski.

Cu liderul de la Kiev este de acord prim-ministrul finlandez Sanna Marin. În opinia acestuia, eliberarea vizelor turistice pentru cetățenii ruși ar trebui restricționată la nivelul Uniunii Europene.

În altă ordine de idei, Volodimir Zelenski a subliniat importanța sancțiunilor împotriva Kremlinului, după ce în weekend, zona din jurul Centralei nucleare Zaporojie a fost bombardată de ruși, inclusiv lângă un reactor.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Sunt necesare noi sancțiuni împotriva statului terorist și împotriva întregii industrii nucleare a Rusiei pentru că a creat o amenințare a unei catastrofe nucleare. Lumea nu trebuie să uite de Cernobîl și să țină minte că Centrala Zaporojie este cea mai mare din Europa. Dezastrul din 1986 de la Cernobîl a reprezentat o explozie într-un singur reactor, iar Centrala de la Zaporojie are şase reactoare!"

Centrala nucleară Zaporojie se află sub control rus din 4 martie, la doar câteva zile după ce Moscova a declanșat un război neprovocat în Ucraina. Kievul afirmă că există un risc serios privind funcționarea în siguranță a unității. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat recent că orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaș.

Opinia ta contează. Comentează!