SANDU: Activitatea conducerii MoldovaGaz urmează să fie supusă unui audit
Politic 19 noiembrie 2021, 21:02 | 1682

”Moldovagaz” urmează să fie supusă unui audit riguros, deoarece există bănuieli că la această întreprindere s-au întâmplat, de-a lungul anilor, multe ilegalități. Declarația a fost făcută de către președintele Maia Sandu, potrivit căreia, subiectul gazelor naturale și al management-ului Moldovagaz va fi discutat la Consiliul Suprem de Securitate.

Maia Sandu a declarat într-o conferință de presă organizată la aproape un an de mandat prezidențial că cea mai mare provocarea pentru ea, dar și pentru noua guvernare, este criza gazelor și creșterea prețurilor. Șeful statului susține că este conștient de faptul că majorarea tarifelor la gaze și căldură afectează cea mai mare parte a populației - nu doar familiile cu venituri modeste, dar și cele cu venituri medii. Am întrebat-o pe Maia Sandu despre situația de la Moldovagaz și rolul acestei întreprinderi în scumpirea prețului de import al gazelor pentru Republica Moldova.

VASILE LUCHIANU reporter Jurnal TV: "În ultima perioadă v-ați ferit oarecum să criticați activitatea șefului Moldovagaz și management-ul acestei companii, care, potrivit unor experți, doar în anul curent a prejudiciat consumatorii cu milioane de lei prin schimbarea acelei formule de calcul în ianuarie 2021. Chiar Vadim Ceban spunea că nu se aștepta că schimbarea acestei formule de calcul va genera scumpirea prețului de achiziție a gazelor rusești pentru Republica Moldova..."

MAIA SANDU președintele Republicii Moldova: "Nu evit în niciun caz critica Moldovagaz. Dimpotrivă, de-a lungul anilor am vorbit despre faptul că Moldovagaz a fost companie ținută departe de ochii lumii. Curtea de Conturi nu a reușit să ajungă acolo timp de 20 de ani, chiar și când legea permite acest lucru. Noi cu toții am citit în presa de investigație tot felul de analize care vorbesc despre faptul că în Moldovagaz s-au întâmplat abuzuri și s-au făcut cheltuieli nejustificate de-a lungul anilor. Inclusiv aceste datorii, pe care le prezintă Gazprom sunt cu mari semne de întrebare din cauza administrării proaste a Moldovagaz."

Jurnal TV a intrat în posesia unui document semnat de șeful Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac, care arată că întreprinderii Moldovagaz i se solicită includerea consilierului prezidențial, Veaceslav Negruța, în Consiliul de administrație al companiei moldo-ruse. Negruța ar urma să obțină aprobarea Moldovagaz, respectiv, a Gazprom, în cadrul adunării generale a acționarilor programată pentru 30 noiembrie. Am întrebat-o pe Maia Sandu ce se urmărește prin această inițiativă a Președinției referitoare la Moldovagaz.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Este adevărat că Guvernul l-a propus pe consilierul meu, domnul Negruța, în consiliul de administrația. Nu avem încă acceptul. Deci, nu este clar dacă-l va accepta sau nu, dar cred că este o decizie bună pentru că în această situație dificilă avem nevoie în Consiliul Moldovagaz, din partea APP-ului, de un om bine intenționat care înțelege ce se întâmplă acolo, ca să avem suficiente informații despre ce se întâmplă în această instituție. Pentru că de-a lungul anilor statul a pus oameni în acel Consiliu, care au parte la toate miș-maș-urile care s-a întâmplat la Moldovagaz."

Maia Sandu a precizat că situația de la Moldovagaz va fi discutată la Consiliul Suprem de Securitate, în urma unui audit, pe care-l va realiza Curtea de Conturi.

Opinia ta contează. Comentează!