Scumpirea motorinei îi sufocă pe agricultori
Economic 15 martie 2021, 20:05 | 3142

Problemele se țin lanț de fermieri. După ce, anul trecut, seceta le-a compromis roada, săptămâna trecută s-au pomenit cu o nouă scumpire a motorinei până la 16 lei și 25 de bani litrul, fiind a șasea majorare de la începutul lunii ianuarie. Deși lucrările de primăvară abia încep, agricultorii deja vorbesc despre pierderi mari din cauza scumpirii combustibilului.

În gospodăria agricolă din orașul Ghindești, raionul Florești, pregătirile pentru lucrările de primăvară sunt în toi. Din cele aproximativ 2500 de hectare, la prima etapă urmează să fie semănate peste 1200 de hectare.

VICTOR ROMAN, mecanizator în orașul Ghindești, raionul Florești: "Reglez semănătorile că le pregătim pentru semănat. Nu știu exact când vom ieși, că vedeți că s-a răcit vremea. Întâi vom semăna sfecla de zahăr."

ALEXANDRU ABUȘAHMANOV, mecanizator în orașul Ghindești, raionul Florești: "Cum se încălzește, ne pornim la semănat."

ION STROPȘA, mecanizator în orașul Ghindești, raionul Florești: "Ne străduim să fie totul în regulă."

IURIE POPOVSCHI, șeful unității de tractoare din orașul Ghindești, raionul Florești: "În timpul de față pregătim tehnica pentru semănatul sfeclei de zahăr, după care merge floarea soarelui și porumbul. Pregătim cultivatoarele, tot necesarul pentru lucrările de primăvară. Totul depinde de tehnică și de om."

Vremea le dă speranțe fermierilor, nu și situația de pe piață a carburanților, prețul unui litru de motorină ajungând la 16 lei și 25 de bani.

VLADIMIR NOVAC, director al SRL "Tetracom-Agro" din Ghindești, Florești: "Nu este destul că anul trecut am avut pierderi colosale, dar și acum. Am avut 6,5 milioane pierderi. Anul acesta am mai luat credite. Noi, în medie, folosim anual 300 de mii de litri de motorină. Dacă ea s-a scumpit cu aproximativ 3 lei, apoi trebuie să scoatem din buzunar în plus peste un milion de lei."

Astfel, vor fi nevoiți să recurgă la economii, deși agricultura performantă necesită mari investiții.

VLADIMIR NOVAC, director al SRL "Tetracom - Agro" din Ghindești, Florești: "Ne bazăm pe mecanizatori, pe lucrări, economie la motorină, la semințe, dar anul acesta s-au scumpit și îngrășemintele minerale cu aproape 50%. Este vorba despre uree și silitra amoniacală."

Soluția ar fi intervenția statului.

VLADIMIR NOVAC, director al SRL "Tetracom - Agro" din Ghindești, Florești: "Dacă pentru agricultură s-ar da o cantitate anumită de motorină cu un preț mai ieftin, niște subvenții. Ar trebui și la îngrășămintele minerale. Ne-ar ușura cumva activitatea și am ieși din impasul în care am intrat anul trecut."

De la începutul anului, prețul unui litru de motorină s-a majorat constant, ajungând la 16 lei și 25 de bani. În legătură cu situația creată, deputații PAS au înregistrat o inițiativă legislativă vizând efectuarea unui audit extern la Consiliul Concurenței, iar PSRM a amenințat că va iniția procedura de demitere a membrilor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. La rândul lor, cei de la ANRE spun că instituția nu are competențe pentru a interveni în procesul de formare a prețurilor la carburanți. Din martie 2019, petroliștii stabilesc singuri prețul de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, în limita marjei anuale de rentabilitate de 10 la sută.

Opinia ta contează. Comentează!