Republica Moldova a semnat Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri cu Uniunea Europeană
Economic 30 iunie 2022, 15:28 | 604

Transportatorii din Republica Moldova vor efectua operațiuni în țările Uniunii Europene fără autorizații. Acordul de liberalizare a transportului de mărfuri a fost semnat în orașul francez Lyon de către viceprim-ministrul Andrei Spânu. Documentul e valabil până pe 31 martie 2023, cu posibilitatea de a fi prelungit, anunță oficialul de la Chișinău.

MESAJUL MINISTRULUI INFRASTRUCTURII ȘI DEZVOLTĂRII REGIONALE: "Dragi transportatori moldoveni, acum aveți posibilitate să efectuați operațiuni prin țările Uniunii Europene fără autorizații de transport rutier. Puteți să vă încheiați în continuare contractele de furnizare de mărfuri, în special a produselor agricole, prin utilizarea rutelor alternative pe teritoriul Uniunii Europene. Aveți cale liberă! Aveți libertate, costuri mai mici și beneficiați direct de apropierea noastră de Uniunea Europeană. Pentru cetățeni, vom asigura astfel buna funcționare a lanțurilor de aprovizionare, dar și securitatea alimentară, afectată de situația din Ucraina."

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Acordul încheiat cu ministrul delegat din partea președinţiei franceze, Christophe Bechu are termen până pe 31 martie 2023, cu posibilitatea de a fi prelungit.

La Lion, Andrei Spânu a avut o întrevedere cu Adina Vălean, comisar european pe transporturi, și a semnat cu ministrul Transporturilor din Ucraina, Alexandr Kubrakov, o scrisoare comună adresată Comisiei Europene pentru dezvoltarea coridorului rutier pe direcția Jitomir – Berdiciv – Vinniția – Nemiriv – Soroca – Râșcani. Potrivit semnatarilor, construirea unui pod de frontieră peste râul Nistru va rezolva problemele logistice și va crea condiții adecvate de siguranță pentru transportul și schimbul de mărfuri cu Uniunea Europeană. Dezvoltarea rețelei de drumuri a Republicii Moldova cu rețeaua de autostrăzi din România, prin construirea podului rutier peste Prut, ca o continuare a autostrăzii A8 Târgul-Mureș – Iași – Ungheni, va deschide o mare oportunitate de extindere a acestei construcții la Chișinău și Odesa.

De asemenea, ministru Andrei Spânu a semnat miercuri, 29 iunie, alături de Austria, Germania, Croația, Bulgaria, Cehia, România, Bosnia și Herțegovina, Slovacia, Serbia și Ucraina concluziile privind reabilitarea și întreținerea eficientă a infrastructurii de căi navigabile pe Dunăre și afluenții săi. Documentul vine să sprijine durabil și eficient navigația pe Dunăre, reducerea barierelor administrative în navigația transfrontalieră a râului, dezvoltarea infrastructurii terestre, în special locurile de acostare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie