Alegerile parlamentare și prezidențiale nu pot avea loc în aceeași perioadă
Politic 7 iulie 2020, 21:48 | 1078

Curtea Constituțională s-a pronunțat astăzi cu privire la posibilitatea dizolvării Parlamentului și la organizarea eventuală a alegerilor parlamentare și prezidențiale în aceeași perioadă.

Desfășurarea alegerilor parlamentare și a celor prezidențiale, ordinare sau anticipate, NU POATE avea loc în aceeași perioadă. Iar dizolvarea parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui țării este interzisă în orice circumstanță. Precizările au fost făcute astăzi de Curtea Constituțională în urma a două sesizări, admise parțial, depuse de către deputații Vasile Bolea și Sergiu Litvinenco. Înalta Curte a subliniat că desfășurarea concomitentă a două scrutine în aceeași perioadă, cu excepția alegerilor parlamentare și a alegerilor prezidențiale, ordinare sau anticipate, este permisă. 

Autorii sesizărilor solicitau Curții să explice dacă legea supremă permite dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului prezidențial. ”Este interzis”, au răspuns magistrații.

Domnica Manole a declarat presei că potrivit unei decizii din 2015 a Curții Constituționale, ”este permisă dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui dacă în termen de trei luni a fost imposibilă formarea Guvernului”. Decizia se referea doar la situația în care șeful statului este ales de Parlament. Această interpretare însă nu mai este valabilă acum, pentru că șeful statului este ales prin vot popular.

Înalta Curte a subliniat că desfășurarea a două scrutine în aceeași perioadă cu excepția alegerilor parlamentare și alegerilor prezidențiale, ordinare sau anticipate, este permisă. 

Opinia ta contează. Comentează!