Fără profesori la început de an școlar
Social 1 septembrie 2022, 19:31 | 3612

Anul școlar începe cu un deficit de cadre! Sunt peste două mii de locuri vacante.

Criza de profesori din instituțiile de învățământ a atins cote alarmante. În lipsa tinerilor specialiști, la muncă sunt scoși, și în acest an, pensionarii. În unele sate, nici aceștia nu mai sunt... Un profesor lucrează pentru doi, se reprofilează şi predă cel puţin la două discipline. Potrivit datelor oficiale, sunt greu de găsit profesorii de matematică, fizică, chimie și biologie. Ministerul Educației susține că problema persistă în raionul Ungheni, unde lipsesc 129 de profesori, și în raionul Călărași, unde niciun tânăr specialist nu s-a prezentat la locul de muncă. Pentru a redresa situația, autoritățile anunță o creștere a salariilor cu doar câteva sute de lei.

Cele mai multe posturi vacante în școli sunt cele de învățători de clasele primare și profesori la disciplinele-cheie: matematica și limba română. Raioanele cu cel mai mare deficit de profesori sunt cele din centrul republicii: Ungheni, Hâncești, Nisporeni, Călărași și Ialoveni.

VALENTINA TONU, șeful Direcției educație, raionul Hâncești: "Raionul Hâncești este unul dintre raioanele republicii care resimte foarte mult penuria cadrelor didactice. Avem peste 120 de cadre didactice lipsă și lucrul acesta îl resimt peste 20 de școli."

La Gimnaziul „Serghei Anisei” din satul Negrea, raionul Hâncești se întorc de astăzi mai mulți profesori, care de ani buni sunt la pensie. Directorul instituției spune că nici un tânăr specialist nu a vrut să vină în sat.

LIUBA DONICĂ, directorul Gimnaziului „Serghei Anisei” din satul Negrea, raionul Hâncești: "Am discutat cu tineri specialiști, cu absolvenții din universități, dar nici unul. Refuză să vină în localități, în sate. Am fost nevoiți să apelăm la cadrele didactice care au activat anterior sau care au vrut să se pensioneze și au plecat."

Sunt însă și sate unde nici profesori la pensie nu mai sunt.

VALENTINA TONU, șeful Direcției educație, raionul Hâncești: "Mai avem instituții însă unde nici acești colegi ai noștri nu au de unde să vină pentru că nu sunt în teritoriu profesori pensionari. Și atunci avem deja o altă experiență, de a acoperi cu profesori din alte localități."

La Gimnaziul din Negrea peste 50 la sută din profesori au peste 70 de ani.

Eugenia Obleac are 73 de ani și revine anul acesta să predea matematica după ani buni de pensionare.

EUGENIA OBLEAC, profesor de matematică, Gimnaziul „Serghei Anisei” din satul Negrea: "Eu am venit să salvez învățământul din gimnaziul dat, cred că. Vârsta nu-mi mai permite să fim acei energici, care eram cu ceva ani în urmă. Dar cât de mult nu ți-ai iubi profesia, consider că un factor îl joacă și salariul pe care îl primește."

De mai mult de jumătate de secol este profesoară de limba și literatura română și Ana Obleac.

ANA OBLEAC, profesor de limba și literatura română, Gimnaziul „Serghei Anisei” din satul Negrea: "Am de acum al 15 an după pensie de când lucrez. Când trebuia să ies la pensie m-am gândit că gata termin, mai departe nu mai merg, dar din cauza că nu a avut cine să lucreze mai departe. Copii nu sunt vinovați, trebuie să aibă cine-i învăța."

Eugenia Șchiopu are 71 de ani, este învățătoare de clasele primare. De când a ieșit la pensie, an de an tot speră să-i ia locul un tânăr specialist. Tot cu speranța a rămas.

EUGENIA ȘCHIOPU, învățător de clasele primare, Gimnaziul „Serghei Anisei” din satul Negrea: "Și chiar i-am spus doamnei directoare, doamna directoare eu la anul nu mai vin, dar am clasa a IV-a și mi-i jale să-i las. Am zis, îi scot și pe aceștia la capăt și pe urmă s-a vedea."

Tinerii de azi nu sunt interesați de funcțiile de profesori, iar absolvenții facultăților pedagogice nu vor să lucreze la sate din cauza salariilor mici. Nici chiar indemnizația de 120 de mii de lei nu-i atrage pe tinerii specialiști.

LIUBA DONICĂ, directorul Gimnaziului „Serghei Anisei” din satul Negrea, raionul Hâncești: "A luat îndemnizația oferită de minister și a plecat peste hotare după trei ani. A fost nevoit, avea nevoie de casă și salariul de după indemnizație deja nu-ți oferă posibilitate pentru a le face pe toate."

VALENTINA TONU, șeful Direcției educație, raionul Hâncești: "Spre regret, eforturile pe care le depune Guvernul, eforturile care se depun și la nivel de localități nu se sondează cu rezultate. Noi rămânem să fim fără cadre didactice."

Potrivit Ministerului Educației numărul de posturi didactice anunțate vacante în instituțiile de învățământ general din republică constituie 2.161, un indicator în creștere față de cel de acum un an, care era de 1975.

Opinia ta contează. Comentează!