Jurnalul Săptămânii, 24 Septembrie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Păstoritul, o veche îndeletnicire pe meleagurile noastre, dispare ireversibil. A fi cioban sau văcar nu mai este actual. În unele sate, oamenii nu mai găsesc cui să-i dea un ban ca să aibă grijă de cireadă sau de turmă. Mulți țărani își scot singuri vitele la pășune, cu rândul. Alții au început sacrificarea animalelor, pentru că, elementar, nu are cine să le supravegheze.

”Copiii trebuie să aibă o lume, în care liderii vorbesc despre educație, nu despre conflicte”. Este mesajul președintelui Maia Sandu, transmis la New York, la summit-ul Organizației Națiunilor Unite „Transformarea Educației”. Maia Sandu a vorbit despre sistemul de învățământ din Republica Moldova. "70 la sută dintre copiii de zece ani din țările sărace nu sunt în stare să citească un text de bază", a fost unul din semnalele de alarme, trase de către secretarul general al ONU.

Educația este cea mai bună asigurare pentru un viitor prosper, dar statul Republica Moldova nu investește în viitorul său. Sistemul de învățământ se îneacă în propriile probleme. Materii inutile, corupție, indiferență, salarii și bugete de nimic. Dar să critici e ușor. Să încerci să înțelegi sistemul și să-i oferi soluții e mult mai complicat. Despre calitatea educației vorbim la acest sfârșit de săptămână, dar și în fiecare sâmbătă, în cadrul campaniei „Moldova, hai la școală!”. Vrem să știm de ce statul economisește pe copii; de ce elevii învață pentru note, nu pentru cunoștințe; suntem săraci pentru că nu învățăm, sau nu învățăm pentru că suntem săraci? În prima ediție a acestei campanii găsim punctele de reper și trecem pe listă problemele pe care vrem să le descoasem.

Opinia ta contează. Comentează!