România cere ca Republica Moldova, Ucraina și Georgia să devină simultan state-candidat pentru aderare la UE
Politic 16 mai 2022, 19:44 | 930

România cere ca Republica Moldova, Ucraina și Georgia să devină simultan state-candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Ministrul Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, a pledat astăzi, la Bruxelles, la reuniunea șefilor diplomațiilor din Uniunea Europeană, pentru o decizie ”cât mai rapidă” care să permită acordarea statutului de candidat la aderare tuturor celor trei țări din Trio Asociat - Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

Șeful diplomației române a insistat asupra faptului că este important ca avizele Comisiei Europene, care vor fi elaborate în baza chestionarelor de aderare completate de autoritățile de la Kiev, Chișinău și Tbilisi, ”să fie emise simultan”.

BOGDAN AURESCU, ministrul Afacerilor Externe al României: "Noi credem că locul Georgiei, Ucrainei și Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, deoarece ele aparțin familiei europene. Cred că e important ca avizele Comisiei Europene să fie emise în același timp. Aceste avize vor reprezenta punctul de plecare din cadrul discuțiilor ce vor avea loc la summit-ul Consiliului European. Cred că acordarea statutului de candidat pentru toate cele trei țări – Ucraina, Republica Moldova și Georgia – este importantă, pentru că nu este sfârșitul procesului. Este doar începutul unui proces foarte important, iar aceste țări au nevoie de o foaie de parcurs pentru reforme. "

După ce Comisia Europeană va emite avizul pozitiv pentru acordarea statului de țară-candidat pentru Moldova, Ucraina și Georgua, va depinde de fiecare țară implicată în acest proces să meargă pe această cale și să înregistreze performanțe, a mai spus Aurescu. El a reiterat că Bucureștiul este pregătit să sprijine acest proces de integrare în Uniunea Europeană și atenționat că ”nu trebuie pierdut elanul”.

Opinia ta contează. Comentează!