S-a scumpit esențial uleiul; Un litru de ulei la Piața Centrală acum costă 30-32 de lei
Economic 24 martie 2021, 19:43 | 2867

Mai multe magazine din capitală au afișat prețuri majorate la uleiul de floarea-soarelui. Acest produs s-a scumpit, în medie, cu 30 la sută comparativ cu prețul de acum o săptămână. Asta în condițiile în care, recent, ministrul Agriculturii, Ion Perju, dădea asigurări că, în pofida secetei de anul trecut, recolta este suficientă și nu există temei pentru scumpiri. Pe de altă parte, comercianții care vând ulei la Piața Centrală se plâng că au tot mai puțini cumpărători. Până la ultima scumpire, uleiul putea fi cumpărat, în medie, cu 28 de lei litrul.

Uleiul s-a scumpit inclusiv la Piața Centrală din Chișinău. Dacă anterior prețul pentru o sticlă de ulei varia între 25 și 28 de lei, acum prețul este de 30-32 de lei. Această femeie vinde ulei de floarea-soarelui de mai bine de 17 ani, dar un an mai dificil decât acesta, spune că nu a cunoscut.

Timp de un an, prețul litrului de ulei a crescut cu 10 lei. Motivul ar fi recolta compromisă, cred comercianții.

Pe acest bărbat a venit să cumpere ulei cu sticla de acasă. E mai ieftin așa, spune el.

Cumpărătorii recunosc că anul a fost unul dificil pentru agricultori, dar oricum prețurile li se par exagerate.

Mai multe rețele de magazine din capitală au afișat, de asemenea, prețuri majorate la ulei. Într-unul din supermarkete am găsit astăzi ulei la prețul de 38 de lei, deși acum o săptămână costa 28 de lei. Într-o altă rețea, am găsit prețuri și mai mari - 42 de lei pentru un litru de ulei de floarea soarelui. Responsabilii de la Ministerul Agriculturii ne-au spus că nu au prevăzut o scumpire atât de esențială la semințele de floarea soarelui, fapt ce a generat majorarea prețului la ulei.

Vasile Șarban, Șef Direcție Politici de producție și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii: "În acel moment nu exista temei pentru majorare, pentru că prețurl nu erau într-atât de ridicat la semințele de floarea-soarelui. Mai mult ca atât, noi aveam niște rezerve de ulei de floarea soarelui, iar agenții economici nu trebuia să scumpească. Noi nu am așteptat o scumpire atât de mare pentru semințele de floarea-soarelui, de la 6.50 lei până la 12, 50 lei. Deci, practic, este dublu. Semințele de floarea soarelui este materia primă pentru producerea uleiului de floarea-soarelui, când s-au scumpit semințele, respectiv, a crescut și prețul pentru ulei."

Anul trecut, o sticlă de cinci litri de ulei de floarea-soarelui costa 105 lei. Acum prețul acesteia ajunge la 175 lei la piață și depășește 190 de lei în magazinele din capitală.

Opinia ta contează. Comentează!