Războiul ruso-ucrainean impune noi reguli de joc, în acest proces fiind atrasă și Republica Moldova
Politic 13 aprilie 2023, 17:25 | 700

Războiul ruso-ucrainean impune noi reguli de joc, în acest proces fiind atrasă și Republica Moldova. Pentru a vedea care sunt oportunitățile, la Chișinău a fost organizat un forum specializat cu participarea șefilor misiunilor diplomatice peste hotare, a reprezentanților mediului privat și a factorilor de decizie din mai multe țări. ”Acum, mai mult ca niciodată, este necesară revigorarea relațiilor economice cu alte state”, consideră ministrul de Externe, Nicu Popescu.

NICU POPESCU, ministrul de Externe al Republicii Moldova: "Războiul și agresiunea Federației Ruse a fost o lovitură dură adusă economiei noastre. Acest război a cauzat scumpiri, a cauzat inflații, scumpiri în domeniul energetic, pentru gaz, pentru electricitate. Și evident, din cauza blocadei ruse a porturilor ucrainene pe Marea Neagră, o anumită parte a modalităților noastre de export a produselor noastre nu mai este posibilă, pentru că, în special, portul Odesa, este blocat de Federația Rusă, și acest lucru presupune rearanjarea acestor căi logistice pentru exportatorii noștri."

Despre potențialul nerealizat, pe care îl are Republica Moldova atât în exportul de produse, cât și servicii, a vorbit ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite, Viorel Ursu.

VIOREL URSU, ambasadorul Republicii Moldova în SUA: "Am primit și unelte speciale prin care putem vedea unde există acel potențial pe care-l putem realiza. Respectiv, în Statele Unite, sunt serviciile în sectorul IT, Există un potențial foarte mare care ar veni din diasporă, care sunt antreprenori și caută noi afaceri în Republica Moldova."

Panelurile de discuții au reunit invitați din Statele Unite, India, Lituania și România, care au împărtășit din propriile experiențe și strategii în atragerea investițiilor străine, dar și utilizarea instrumentelor utile pentru accederea pe noi piețe de desfacere. Evenimentul a inclus o sesiune dedicată companiilor conduse de femei.

VICTORIA BUCĂTARU, director executiv companie: "În cadrul parcului nostru, avem reprezentanții mai multor companii IT, a căror fondatori sunt atât din Statele Unite, cât și din Estonia, România. Le-am organizat vizite tete-a-tete, în care s-au discutat posibilitățile de colaborare, problemele pe care le au de soluționat rezidenții noștri."

AURELIA SALICOV, administrator companie: "Există o șansă extraordinar de bună pentru parcurile industriale din Republica Moldova, pentru că pot atrage companii mari din regiune, să dezvolte aici diferite afaceri, în domeniul industrial, logistică, IT și alte domenii de perspectivă."

Forumul numit ”Economic Diplomacy Roundtable” este organizat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în parteneriat cu Programul de Dezvoltare a Dreptului Comercial din cadrul Departamentului de Comerț al Statelor Unite.

Opinia ta contează. Comentează!