Deputații puterii consideră că șeful adjunct al Biroului Pentru Reintegrare, Nicolai Țveatcov, trebuie demis
Politic 28 iulie 2022, 15:20 | 1189

Deputații puterii consideră că șeful adjunct al Biroului Pentru Reintegrare, Nicolai Țveatcov, care a vorbit marți despre o eventuală federalizare a Republicii Moldova, trebuie demis din funcție. ”Locul lui este la Moscova, nu în fotoliul de șef adjunct al Biroului”, a replicat astăzi președintele Parlamentului, Igor Grosu. Țveatcov a refuzat să comenteze această afirmație.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "-Este un model de coloana a cincea, care a mai rămas din păcate în structuri. Asta drept contraargument la socialiști care stau și se plâng peste tot. Iată a rămas o reminiscență de asta, care miroase foarte urât prin declarații antistatale. -Urmează sancțiuni pentru aceste declarații? -Eu sunt în așteptare ca și dumneavoastră. Eu cred că trebuia de mult ca el să nu mai fie acolo, așa specimen. Să-l trimitem în Țara soarelui... Nu, nu am să spun, o să confundați, știți dumneavoastră unde. -Spuneți până la capăt. -La Kremlin, să-l trimitem! Ce nu este clar?"

Nicolai Țveatcov ne-a spus că nu este împuternicit să discute cu presa.

NICOLAI ȚVEATCOV, șef adjunct al Biroului pentru Reintegrare: "Eu în primul rând încă nu sunt, nu eram împuternicit să dau comentarii la presă, mai ales să comentez cuvintele președintelui Parlamentului. În al doilea rând, îndemn și insist să fie auzit contextul emisiunii și cuvintele mele, unde eu în niciun caz nu am spus așa cum era spus la Jurnal TV despre reînvierea, reanimarea cuvântului de federalizare."

Negocierile în formatul 5 plus 2 și declarațiile recente ale lui Țveatcov au fost comentate și de către unii deputați din opoziție.

VLAD BATRÂNCEA, deputat BCS: "Observăm o stagnare în formatul „5+2” din motiv că unele țări din acest format se află astăzi în conflict militar, crește rolul formatului „1+1” - Chișinău-Tiraspol. Evident că trebuie de comun acord să elaborăm acest proiect politic, acest set de condiții, care să le respectăm și reîntregim țara. Dacă vor fi puse la bază principiile de federalizare, acest lucru trebuie de pus în discuții."

DIANA CARAMAN, deputat BCS: "Consider că noi avem o experiență bună de apropiere a celor două maluri – mă refer la experiența PCRM din 2001-2009, când au fost inițiative de apropiere atât din partea Parlamentului, cât și a Președinției Republicii Moldova. Acea experiență poate fi preluată și în condițiile de astăzi."

DENIS ULANOV, deputat Partidul Șor: "Declarațiile care le-ați citat acum. Nu le pot comenta sau aprecia, pentru că eu consider că subiectul transnistrean are nevoie de o analiză serioasă și în niciun caz nu merită a fi răscolit. Dacă se va repeta ceea ce a fost în 1992, când au murit și au dispărut mii de oameni, nu va fi nimic bun. Orice declarații politice acute sau ”demonstrarea mușchilor” nu sunt acțiuni corecte."

Reîntregirea Republicii Moldova este o prioritate, a declarat la un post de radio vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Potrivit acestuia, afirmațiile lui Țveatcov nu reprezintă și poziția Biroului pentru Reintegrare.

OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: "Federalizarea nu este nici măcar subiect de reflecții teoretice, pentru că mă întrebați dacă se lucrează asupra unor strategii, se lucrează și tocmai asta este ideea noastră, în cooperarea cu mai mulți parteneri externi, inclusiv UE, să ne gândim asupra unei formule. Federalizarea nu este o opțiune, a fost o opțiune respinsă de societate acum 20 de ani."

Întrebați dacă urmează anumite sancțiuni pentru Nicolai Țveatcov, responsabilii de la Guvern spun că analizează situația, iar acțiunile ulterioare vor fi făcute publice.

Opinia ta contează. Comentează!