Comisia Electorală Centrală a validat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie
Politic 19 iulie 2021, 20:35 | 1261

Comisia Electorală Centrală a validat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. În total, la votare au participat 1.480.965 de alegători. Rata de participare la vot a fost de 52,30 la sută, ceea ce înseamnă mai mult de 1/3 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Prin urmare, CEC a validat scrutinul.

Potrivit voturilor valabil exprimate, obţinute de concurenţii electorali, au trecut pragul minim de reprezentare trei formațiuni politice - Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul „Șor”. Prin redistribuire, CEC a stabilit numărul mandatelor de deputat ce le revin, după cum urmează:

DORIN CIMIL, președintele CEC: "Partidul politic Partidul Acțiune și Solidaritate - 63 de mandate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor - 32 de mandate, Partidul Politic Șor - 6 mandate."

Astfel, membrii CEC au decis atribuirea mandatelor pentru 101 deputați. CEC a prezentat deja actele finale Curţii Constituţionale, pentru a fi confirmate. Înalta Curte are la dispoziție cinci zile pentru a se expune, printr-un aviz, asupra legitimității alegerilor. Termenul-limită este duminică, 25 iulie. Conform legii, prima ședință a Parlamentului este convocată prin decret prezidențial în termen de 30 de zile după alegeri. Aceasta înseamnă că, în august, Parlamentul nou se va convoca în şedinţă extraordinară. Într-o analiză a expertului IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță, se arată că, la aceste alegeri parlamentare, a fost consemnat un record. Mai exact, contribuția diasporei la formarea noului Parlament a crescut de la un mandat în 2005 - la 15 mandate la alegerile parlamentare din acest an. Asta datorită faptului că cetățenii moldoveni din străinătate au avut o prezență fără precedent în istoria alegerilor parlamentare - peste 212 mii de votanți. Altfel spus, fiecare al patrulea cetățean care s-a aflat peste hotare a mers la votare.

Opinia ta contează. Comentează!