Ambasadorul SUA, despre alegeri prezidențiale
Politic 16 septembrie 2020, 15:59 | 966

Statele Unite și alți parteneri de dezvoltare vor face tot posibilul pentru a susține o competiție onestă și transparentă pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Este afirmația ambasadorului SUA în Republica Moldova, Dereck Hogan, expusă într-un editorial. Astfel, oficialul a îndemnat autoritățile Republicii Moldova să asigurăre un proces electoral liber și onest care să respecte voința poporului.

DECLARAȚIILE AMBASADORULUI SUA: "Liderii Republicii Moldova au oportunitatea, dar și obligațiunea, asigurării unui proces electoral liber și onest care să respecte voința poporului. Această obligațiune înseamnă asigurarea condițiilor egale de joc pentru toți candidații precum și a unui proces transparent de înregistrare, aplicarea imparțială a legilor și regulilor electorale și un acces echidistant la sursele mass-media și locațiile de campanie. Ar trebui de asemenea să fie loc de dezbateri active dar și civilizate pentru ca alegătorii să poată vota informat."

Potrivit ambasadorului SUA, pandemia de COVID-19 prezintă noi provocări pentru procesele electorale democratice din întreaga lume. Aceasta nu poate însă justifica negarea dreptului alegătorilor de a-și exprima voința.

DECLARAȚIILE AMBASADORULUI SUA: "Poporul Republicii Moldova, alături de comunitatea internațională, contează pe faptul că liderii Republicii Moldova de nivel național și local își vor respecta pe deplin responsabilitatea morală și juridică de a se asigura că toți cetățenii pot vota și că vor fi luate toate măsurile posibile de a le proteja sănătatea și siguranța. Aceasta înseamnă instituirea unor măsuri sanitare și de distanțare socială adecvate și conforme celor mai bune practici și standarde internaționale, pentru toți alegătorii (inclusiv cei bolnavi și spitalizați), personalul secțiilor de votare și observatorii electorali."

Dereck Hogan mai spune că înainte de luna noiembrie, liderii și oficialii electorali trebuie să întreprindă măsuri de prevenire a repetării greșelilor din trecut.

DECLARAȚIILE AMBASADORULUI SUA: "În evaluarea sa prealabilă recentă, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a avertizat din nou asupra potențialului de cumpărare a voturilor, abuz al resurselor de stat, pericolul resurselor mass-media controlate politic, lipsa unei transparențe în finanțarea campaniei, și riscul manipulării sau suprimării alegătorilor din Transnistria și diasporă. Oficialii Republicii Moldova mai au încă timp să abordeze aceste preocupări de lungă durată pentru a se asigura că toți cetățenii pot vota liber și în siguranță în ziua alegerilor.Vă asigur că Statele Unite și alți parteneri de dezvoltare vor face tot posibilul pentru a susține o competiție onestă și transparentă."

Dereck Hogan a ținut să precizeze că Statele Unite vor rămâne în continuare un partener fidel al poporului Republicii Moldova și al dreptului suveran al acestei țări de a-și alege propria cale.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie