NATO este gata să le confere Finlandei și Suediei garanţii de securitate înainte de aderare
Externe 16 mai 2022, 19:50 | 643

Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunţat oficial, azi, premierul Magdalena Andersson, care a evocat o nouă ''eră'' pentru ţara scandinavă, relatează France Presse, Reuters şi DPA. Vladimir Putin a declarat tot azi că extinderea NATO către Finlanda şi Suedia nu este o problemă pentru Rusia, cu excepţia cazului în care ea va include şi desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul acestor ţări.

VLADIMIR PUTIN: "Vreau să accentuez, stimați colegi, că Rusia nu are probleme cu aceste ţări (Finlanda și Suedia - n.n.), întrucât intrarea lor în NATO nu creează o ameninţare. Dacă această extindere a NATO va fi însoţită de amplasarea de ''infrastructuri militare'' pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacţioneze. Cum vom face acest lucru, depinde de gradul de amenințare."

Rusia trebuie să fie atentă la planurile alianţei militare conduse de Statele Unite de a-şi spori influenţa globală, a mai declarat astăzi Putin la summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă.

Jens Stoltenberg afirmă că recentul anunţ al Finlandei şi Suediei privind dorința de a face parte din Aalianţa militară nord-atlantică reprezintă dovada că agresiunile „nu dau roade”. Ţările Alianţei Nord-Atlantice furnizează sprijin, inclusiv cu arme, forţelor ucrainene, care luptă împotriva armatei ruse de aproape trei luni. În context, secretarul general al NATO a declarat că Ucraina „poate să câştige” războiul împotriva Rusiei, care „nu se derulează” aşa cum a prevăzut Moscova.

JENS STPOLTENBERG: "NATO e mai puternic ca niciodată. Europa și America sunt unite. Ucraina poate să câștige acest război. Ucrainenii se apară într-un mod curajos."

Șeful diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a afirmat într-o întâlnire cu presa la finalul reuniunii NATO că ţările aliate sunt gata să ajute militar Ucraina cât timp va fi necesar. „NATO este de acord să nu înceteze eforturile, mai ales în materie de asistenţă militară, cât timp Ucraina va avea nevoie de această asistenţă pentru a-şi asigura autoapărarea ţării” , a declarat Baerbock. Potrivit Berlinului, comportamentul Rusiei echivalează acum cu repudierea unilaterală a acordului de cooperare cu NATO din 1997.

ANNALENA BAERBOCK: "Guvernul rus a spus clar că Actul fondator NATO-Rusia nu mai valorează nimic. Aşadar, acum trebuie să recunoaştem că şi acestui act de bază i-a fost pus capăt unilateral de către Rusia, nu de NATO."

Acordul a fost conceput pentru a construi încredere şi a limita prezenţa forţelor ambelor părţi în Europa de Est. precizează Reuters, citat de Agerpres. NATO a suspendat cooperarea practică cu Rusia în 2014, după ce Moscova a ocupat peninsula ucraineană Crimeea. Rusia şi-a suspendat misiunea la NATO şi a închis biroul alianţei la Moscova în octombrie 2021 ca răspuns la expulzările diplomaţilor ruşi.

Opinia ta contează. Comentează!