Majoritatea președinților de raion au venituri lunare de peste 16 mii de lei și conduc mașini scumpe
Economic 19 aprilie 2021, 15:34 | 4735

Majoritatea președinților de raion au venituri lunare de peste 16 mii de lei și conduc mașini scumpe. În timp ce unii declară averi impresionante, conturi grase în bănci, multe terenuri, conacuri și automobile, alții susțin că nu au niciun bun imobil și nici bani pentru vreo mașină. Ar trăi doar din salariu, din care reușesc să-și renoveze sau să construiască o casă. Echipa noastră a analizat și în această săptămână declarațiile de interese și avere depuse la Autoritatea Națională de Intergritate pentru anul 2020 de către alți trei președinți de raion din Republica Moldova.

Nicolai Melnic a fost ales președinte al raionului Edineț în noiembrie 2019, cu votul a 29 de consilieri. În declarația sa de avere și interese personale pentru 2020, Melnic a indicat un venit de 199 de mii de lei, parvenit de la Consiliul raional, îndemnizații de zece mii de lei și pensie de 36 de mii de lei. Familia Melnic deține trei bunuri imobile - un apartament de 46,2 metri pătrați, obținut în 1994 drept moștenire, cu o valoare de 34 mii de lei, cota parte de 3/6 dintr-un imobil de 22,1 metri pătrați, obținut în 2007 ca moștenire, dar cu o valoare de 0 lei. Mai este și un imobil de 11,9 metri pătrați, obținut în 2007 ca moștenire cu o valoare tot de 0 lei. Casa în care stă familia Melnic se află în Cupcini. Am încercat să discutăm cu președintele raionului Edineț, dar acasă nu l-am găsit. Soția acestuia a refuzat să vorbească cu noi și ne-am dus la Consiliul raional Edineț.

După mai multe replici, paznicul l-a sunat pe Nicolai Melnic și ne-a permis să intrăm în biroul acestuia.

NICOLAI MELNIC, președintele raionului Edineț: "Ceea că eu sunt funcționar public asta nu înseamnă că fără de a mă întreba pe mine aveți dreptul să mergeți la mine acasă, să faceți niște filmări. Eu am arătat tot în declarație ceea ce am câștigat și ce, trebuie filmat?"

Oficial, familia lui Nicolai Melnic are în proprietate șase terenuri, o bună parte din bunurile imobile fiind evaluate la 0 lei.

NICOLAI MELNIC, președintele raionului Edineț: "-Unde e zero valoare? Eu ce, un an de zile am lucrat aici pe degeaba sau ce? Sau feciorul degeaba? Sau soția degeaba? -Dvs ați indicat 0 valoare. Deschideți declarația de avere și veți vedea. -Bine, o voi deschide. Poate undeva am făcut vreo greșeală. Nu știu, mă mai uit odată. Eu nu sunt specialist, mă uit. Dar nu-i zero valoare."

Nicolai Melnic nu a indicat în document că ar avea vreun mijloc auto, însă a declarat că a accesat un credit de 100 de mii de lei, pe care trebuia să-l restituie până în 2020, cu o rată a dobânzii de 18 la sută. Anterior, colegii de la ”Nordnews” l-au surprins pe Nicolai Melnic că se deplasează la, și de la muncă, la volanul automobilului de serviciu, o mașină de lux, marca Volkswagen model Passat, anul fabricației 2016.

NICOLAI MELNIC, președintele raionului Edineț: "-Peste tot e raionul. Eu ce, trebuie să merg pe jos? De pildă, din Edineț, pe malul Prutului, trebuie să mă duc pe jos sau cum? -Cum, cu ce să merg? Cu bicicleta? Sau cu drona, cu care filmați dvs? Mă duc cu dansa."

Nicolai Melnic ar putea fi investigat de Autoritatea Națională de Integritate în baza Legii cu privire la conflictul de interese, pentru folosirea directă sau indirectă a bunurilor publice în scopuri și interese personale. Și președintele raionului Drochia a depus declarație de avere și interese pentru anul 2020. Alexei Vasilean a indicat un salariu anual de peste 220 mii lei, parvenit de la Consiliul raional Drochia. Președintele de raion este proprietarul unui singur teren intravilan, dobândit în anul 2010 cu 2.000.00 lei și a unei case cu suprafața de 149.9 metri pătrați, dobândită în anul 2018. Valoarea acesteia este de 0.00 lei.

ALEXEI VASILEAN, președintele raionului Drochia: "Un credit, casa. Casa o construiesc din anii 2009-2010. 11 ani. Păi, ce sumă trebuia să pun? Eu nu am evaluat casa, ca să o gajez undeva să primesc un credit. Nici idee nu am cât ar costa casa."

Cu păstrarea anonimatului, oamenii din Drochia ne-au spus că imediat ce Alexei Vasilean a devenit președinte de raion, treburile lui ar fi început să meargă bine, iar venitul obținut l-a ajutat să-și finiseze construcția casei.

Acum o lună, deputatul PAS Radu Marian declara că președintele raionului Râșcani, socialistul Vasile Secrieru, s-ar fi ales cu un apartament din bani publici.

RADU MARIAN, deputat PAS: "Eu am văzut prima dată proiectul pe 13 martie și acolo era scris negru pe alb că Secrieru i se acordă lui apartament. După ce am publicat, s-a schimbat proiectul deciziei pe site, unde el spune că nu el singur și-a acordat dar de fapt consiliul raional a decis să-i acorde lui un apartament. Dincolo de faptul că este imoral să primești un apartament în calitate de președinte al consiliului raional, acest lucru este ilegal."

Vasile Secrieru neagă afirmațiile deputatului. Secrieru zice că Radu Marian ar fi vorbit despre un proiect, nu despre o decizie finală.

VASILE SECRIERU, președintele raionului Râșcani: "Pentru că deputatul nu s-a informat. A preluat o informație de pe site, care are titlu de proiect. Din câte cunoaștem, proiectul nu este un document juridic."

Deputatul PAS a apelat la autorități, care să cerceteze acțiunile lui Vasile Secrieru și ale Consiliului raional Râșcani.

MARIA DASTIC, purtător de cuvânt ANI: "Pe numele președintelui raionului Râșcani în cadrul Autorităților a parvenit o petiție. Suplimentar, autoritatea s-a autosesizat din materialele spațiului public, apăruse mai multe articole în presă și a fost semnată o sesizare din oficiu."

În septembrie 2020, Vasile Secreieru, împreună cu deputatul socialist Vladimir Mizdrenco, cu primarul satului Hiliuți și cu directorul liceului din sat au apărut fără măști de protecție și înghesuiți la ușa toaletei, tăind o panglică roșie, pe care o țineau doi copii, la inaugurarea unui bloc sanitar, care a costat 298 de mii lei.

Opinia ta contează. Comentează!