Lozan: Politicienii care promovează „geopolitica” vaccinurilor, inducând un război fals între vaccinuri, sunt ucigași cu acte
Politic 3 martie 2021, 19:31 | 1863

Peste 200 de doze de vaccin AstraZeneca, donate de România, au fost repartizate instituțiilor medicale din Autonomia Găgăuză, anunță Ministerul Sănătății. Se întâmplă la o zi după ce medicii de la Comrat și Ceadîr-Lunga au refuzat imunizarea cu vaccinul european. Unii experți în medicină au criticat dur gestul lucrătorilor medicali din Găgăuzia, acuzând campania propagandistică în jurul procesului de vaccinare, în spatele căreia ar sta politicienii.

A scris Oleg Lozan, directorul Școlii de Management în Sănătate Publică, după ce ieri, conducerea spitalelor din Comrat și Ceadîr-Lunga au anunțat printr-o corespondență transmisă ANSP că medicii din Autonomia Găgăuză refuză imunizarea cu vaccinul AstraZeneca. Tot într-o postare pe Facebook, consilierul prezidențial Ala Nemerenco a acuzat unii deputați că ar sta în spatele unei campanii de dezinformare cu privire la procesul de vaccinare.

ALA NEMERENCO DESPRE REFUZUL MEDICILOR DIN GĂGĂUZIA: "Aceste canale și platformele lor de troli au bătut cum au putut zilele astea în vaccinul donat de România – că e așa, că nu e așa, că-i sucit, că-i răsucit, că medicii refuză să se vaccineze. Chiar și unii deputați aveau trase la indigou aceleași declarații ca și sursele lor media, care nu consolidează populația în jurul eforturilor de vaccinare ale autorităților, dar care o dezbină și dezinformează."

Mai mult, Nemerenco susține că, în spatele campaniei, ar exista și interese comerciale, legate de vaccinul rusesc Sputnik V.

ALA NEMERENCO DESPRE REFUZUL MEDICILOR DIN GĂGĂUZIA: "Dar știți de ce ei doar vorbesc și atacă și nu fac nimic? Fiindcă înregistrarea la Agenția Medicamentului nu s-a făcut pentru ca dvs, cetățenii, să aveți acces la Sputnik, ci pentru că un lot de câteva sute de mii de doze de această marcă așteaptă să primească autorizația de import pentru ca să fie introdus în țară. Și să fie comercializat doar prin instituții private și doar contra plată. Doriți să supraviețuiți? Fiți buni și plătiți."

Pe de altă parte, deputatul socialist Vladimir Odnostalco susține că gestul medicilor din Autonomia Găgăuză este unul firesc și că statul ar trebuie să le ofere medicilor dreptul de a alege vaccinul.

VLADIMIR ODNASTALCO, deputat PSRM: "- Nu vă trezește suspiciuni faptul că două instituții medicale, unanim, au refuzat vaccinul? - Cred că atunci când conducătorul semnează un document, el o face din numele întregului colectiv. Aici nu există suspiciuni sau alte conotații. Noi nu avem dreptul să-i impunem să se vaccineze. Este dreptul lor constituțional. Noi trebuie să le oferim dreptul să aleagă vaccinul. Astăzi, în Moldova, sunt înregistrate trei vaccinuri. Statul poate să ofere trei vaccinuri."

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care tot din tabăra socialiștilor face parte, a scris într-o postare pe Facebook că autoritățile ar trebui să-i convingă pe medici, pe cale democratică, să accepte un vaccin anti-COVID.

IRINA VLAH, bașcanul Autonomiei Găgăuze: "Nimeni nu poate ataca părerea și alegerea medicilor găgăuzi. În democrație poate fi folosită numai calea convingerii. Păcat că nu observați că, în toată lumea, inclusiv în cea mai civilizată parte precum este Uniunea Europeană, sunt mulți oameni care refuză vaccinarea și nimeni nu-i atacă. Autoritățile încearcă să-i convingă."

În pofida rezistenței de care au dat dovadă ieri medicii din Găgăuzia, Ministerul Sănătății a anunțat că 240 de doze de vaccin din primul lot donat de România au fost repartizate instituțiilor medicale din Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești.

Opinia ta contează. Comentează!