Asociația Promo-Lex a solicitat intervenția raportorilor ONU pentru eliberarea lui Victor Pleșcanov din detenția la Tiraspol
Justiţie 19 decembrie 2023, 15:30 | 542

Asociația Promo-Lex a solicitat intervenția promptă a raportorilor speciali ai ONU pentru eliberarea imediată a activistului Victor Pleșcanov din detenția ilegală într-o închisoare a regimului de la Tiraspol. Se întâmplă ca urmare a informațiilor cu privire la starea de sănătate îngrijorătoare a bărbatului, care suferă de o boală oncologică, dar și a încălcărilor grave ale dreptului la libertate și siguranță. Victor Pleșcanov este prima persoană condamnată anul trecut în regiunea transnistreană pentru arborarea drapelului Ucrainei și condamnarea invaziei ruse în această țară.

Promo-Lex notează că situația alarmantă a lui Victor Pleșcanov evidențiază faptul că acțiunile și demersurile considerate legitime într-un mediu democratic sunt catalogate drept „extremiste” de către structurile ilegale din stânga Nistrului.

COMENTARIUL PROMO-LEX: "Cazul lui Victor Pleșcanov și înrăutățirea drastică a situației sale medicale relevă condițiile inumane în închisorile din regiunea transnistreană, problemele sistemice privind acordarea asistenței medicale adecvate persoanelor private de libertate, precum și prevalența torturii și altor forme de rele tratamente."

Victor Pleșcanov este deținut ilegal în închisoarea nr. 3 din Tiraspol pentru o pretinsă faptă de „incitare la extremism pe Internet”. Activistul a fost condamnat la trei ani și două luni privațiune de libertate pentru mesaje sale pe rețelele sociale în care a criticat structurile separatiste din stânga Nistrului, armata rusă și invazia Rusiei în Ucraina. Pe 23 noiembrie curent, soția lui Victor Pleșcanov a anunțat despre faptul că bărbatul a fost diagnosticat cu o problemă oncologică. Încălcarea drepturilor sale, precum și incertitudinile legate de diagnostic și îngrijirile medicale care i-au fost acordate trezesc multiple semne de îngrijorare. Deși starea de sănătate a activistului a devenit incompatibilă cu menținerea sa în detenție, reprezentanții regimului de la Tiraspol nu au luat vreo măsură specială.

MIHAELA ȘERPI, expertă în domeniul drepturilor omului: "Cazul lui Victor Pleșcanov scoate la iveală condițiile inumane și tratamentele degradante din închisorile din regiunea transnistreană, fapt ce evident a adus la agravarea stării sale de sănătate, motiv pentru care am considerat că este important să aducem în atenția comunității internaționale situația sa și să solicităm raportoarelor speciale ONU să influențeze cumva poziția și atitudinea structurilor transnistrene, dar și a autorităților constituționale."

Printre solicitările Asociației Promo-LEX către raportorii speciali ai ONU se regăsește apelul către autoritățile constituționale să întreprindă măsuri pentru eliberarea imediată a lui Victor Pleșcanov și să asigure accesul său la tratament medical de calitate. De asemenea, Promo-LEX îndeamnă comunitatea internațională să întărească cadrul de apărare a drepturilor omului prin măsuri diplomatice, financiare și sancțiuni împotriva celor responsabili pentru abuzuri și încălcări ale drepturilor fundamentale.

Opinia ta contează. Comentează!