Un german și un scoțian au primit cea mai înaltă distincție în domeniul științelor naturale
IT şi Ştiinţă 6 octombrie 2021, 21:34 | 1586

Sun cunoscuți laureații Premiului Nobel 2021 pentru chimie! Doi cercetători, un neamț și un scoțian, au explicat modul în care anumite molecule organice pot fi ”adaptate după necesități”. Se crede că invenția ajută industria chimică să devină mai ecologică.

Potrivit explicațiilor, pe care le-au oferit cercetătorii, dezvoltarea organocatalizei asimetrice reprezintă un ”instrument ingenios pentru construirea de molecule complexe”. Mai exact, cercetătorii întrebuințează așa-numiții catalizatori, adică substanțe, care ajută la reacția de sinteză a moleculelor.

Catalizatorii în sine nu sunt transformați sau ”consumați” în timpul reacției, ci asigură desfășurarea reacției chimice așa cum se dorește. Invenția lui List și MacMillan a transformat dezvoltarea de noi medicamente și ajută industria chimică să devină mai ecologică.

Benjamin List s-a născut la Frankfurt și este director al Institutului pentru Cercetarea Cărbunelui din Germania. Iar David MacMillan, originar din Scoția, lucrează la Universitatea Princeton din Statele Unite ale Americii. Ambii au câte 53 de ani și sunt considerabil mai tineri decât majoritatea laureaților Premiului Nobel de anul acesta. Cei doi vor împărți 980.000 de euro.

Opinia ta contează. Comentează!