Seceta a compromis grâul de toamnă
Economic 12 decembrie 2019, 19:34 | 2149

Boabele, aruncate în toamnă, au încremenit în pământul uscat. Toate semănăturile par a fi compromise, afirmă țăranii mâhniți. Ei spun că dacă nu plouă acum sau nu va ninge în timpul apropiat, vor fi nevoiți să semene grâul în primăvară. Cât de zadarnică a fost munca oamenilor din Anenii Noi a aflat colega noastră Parascovia Spic.

În toamnă, Andrei Tofilat din Merenii Noi a semănat grâu, pe o suprafață de peste 600 de hectare. În mod normal, aceste terenuri ar trebui să fie verzi, dar n-a fost să fie. Lipsa de precipitații poate să-l ruineze pe om.

Speranța fermierului este una - să ningă mult. În caz contrar, el va fi nevoit să repete semănatul în primăvară, dar asta implică cheltuieli suplimentare.

Omul spune că a investit aproape un milion de lei, dar în zadar. Grigore Gorea nu ține minte să fi apucat o asemenea secetă.

Pe unele dealuri din Anenii Noi au și început pregătirile pentru semănatul culturilor de primăvară. Dar lucrul merge anevoios, spun oamenii.

Din cauza pământului ca piatra se strică tractoarele, se tânguiesc mecanizatorii.

Seceta va lovi și în producătorii de pâine. Scumpirile vor fi greu de evitat, crede Alexandru Voinschii, managerul unei întreprinderi de panificație.

Dacă în această iarnă va ninge suficient, semănăturile vor fi salvate, consideră șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban.

De pe câmpurile semănate cu grâu se strânge o recoltă de un milion 200 de mii de tone, anual. Dacă recolta va fi compromisă, ar putea să fie afectate exporturile, precizează funcționarul.

În această toamnă, agricultorii au semănat grâu pe o suprafață totală de aproximativ 300 de mii de hectare. 

Opinia ta contează. Comentează!