Sediul PAS și cel al Platformei DA erau supravegheate permanent, la fel ca și clădirea Curții Constituționale
Politic 30 iulie 2021, 20:07 | 9982

Jurnal TV a intrat în posesia unor conversații din chatul intern al fostei Direcții a cincea din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii, care arată cum erau urmăriți deputații din opoziție și jurnaliștii în preajma capitulării politice a regimului Plahotniuc în iunie 2019. Sediul PAS și cel al Platformei DA erau supravegheate permanent, la fel ca și clădirea Curții Constituționale, orice acțiune fiind raportată șefului Direcției Operațiuni Speciale din acea perioadă, Valeriu Cojocaru. Asta în condițiile în care Legea în Republica Moldova interzice filarea unei persoane în afara unui dosar penal.

În iunie 2019, angajații Direcției Operațiuni Speciale a MAI au urmărit toate mișcările membrilor Blocului ACUM, inclusiv ale Maiei Sandu. Informațiile erau raportate la minut șefului DOS de atunci, Valeriu Cojocaru, reținut la începutul acestei luni, chiar în dosarul din care, cel mai probabil s-au scurs aceste convorbiri.

"Cojocaru: Maia a intrat la Președinție? Elena Grosu: Maia Sandu, Igor Grosu și Sergiu Litvinenco au ieșit din curtea Președinției. I-au interviu. Au ieșit acum. Se deplasează spre Parlament. Stau la semafor. Cojocaru: Au plecat toți deputații? Carpov: Da. PAS prin față, DA prin spate. Mișa: De la DA toți au ieșit prin spate. Cojocaru: Au plecat organizat sau dispersați? Organizat, pe fracțiuni. Cojocaru: Stimați colegi, pe perimetrele încredințate, faceți o revizuire și dați informație concretă dacă se mai află deputați prin preajmă, cine sunt sau au plecat, foarte repede am nevoie de informație."

Erau supravegheate și sediile PAS și ale Platformei DA, precum și clădirea Curții Constituționale, unde a fost surprinsă și echipa de filmare Jurnal TV.

"Cojocaru: Verificați parcarea Parlamentului. SB: Pe perimetrul Sfatul Țării nu sunt. Misa Donea: În spate nu este nici un deputat. Cineva: Sediul PPDA nici o persoană, sediul închis. Cineva: Strada Maria Cebotari curat. Cojocaru: Stăm toți pe poziții până la 24:00."

Peste câteva zile, după ce Blocul ACUM și PSRM au reușit să aleagă conducerea Parlamentului, iar Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru, Cojocaru a cerut subalternilor să distribuie masiv o postare de-a lui Gheorghe Cavcaliuc, în care șeful adjunct al IGP de atunci îl acuza pe liderul Platformei DA, Andrei Năstase, de manipulare și dezinformare. Sursele noastre susțin că unul dintre angajații care apar în aceste discuții este Elena Grosu. Ea a ocupat funcția de șef de serviciu în cadrul Direcției. Elena Grosu era responsabilă de fabricarea probelor în dosare, organizarea și executarea acțiunilor de filaj și de întocmirea rapoartelor, inclusiv a stenogramelor. Tot ea ar fi fost cea care s-a ocupat de interceptarea telefonică a lui Gheorghe Petic și a lui Grigore Petrenco, dar și a persoanelor din conducerea Partidului Acțiune și Solidaritate de la acea vreme, inclusiv a Maiei Sandu. Mai mult, ea ar fi încercat să se infiltreze în rândurile „grupului Petrenco” și a „Partidului Nostru”, precum și în cercul de încredere a unor oameni de afaceri, pe care ulterior DOS i-a persecutat, iar pe unii i-a deposedat de averi. Toate acestea s-ar fi întâmplat la indicația lui Valeriu Cojocaru și a lui Gheorghe Cavcaliuc. Elena Grosu și Cavcaliuc ar fi fost în relații apropiate, susțin sursele. După desființarea Direcției nr.5, Cavcaliuc a aranjat-o pe Elena Grosu în calitate de ofițer superior la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, unde activează și în prezent.

Astăzi, Elena Grosu nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacție. Anterior însă, într-o conversație cu un reporter Jurnal TV, ea a negat acuzațiile. ELENA GROSU, fost șef de serviciu la DOS: "Toate aceste insinuări care le-ați scris sunt manipulări și, probabil, ați fost induși în eroare. În toate subdiviziunile care am activat și activez, m-am condus doar de respectarea legislației și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Dacă aveți alte întrebări legate de activitatea profesională vă recomand să vă adresați cu un demers oficial către instituția în care activez."

Pe 8 iulie curent, Gheorghe Cavcaliuc a publicat pe rețelele sociale o conversație trucată, potrivit căreia unul dintre reporterii Jurnal TV ar fi fost plătit de Renato Usatîi pentru un material de investigație, făcând referire la niște screenshoturi pe care el le-a numit falsificate.

Opinia ta contează. Comentează!