Procurorul general anulează ordonanțele, prin două imobile au trecut în posesia lui Veaceslav Platon
Justiţie 7 aprilie 2021, 20:10 | 2210

O nouă întorsătură în cazul clădirilor sechestrate din centrul Chișinăului. Procurorul general Alexandr Stoianoglo a anulat astăzi ordonanțele PCCOCS, prin care ”Casa Modei” și fostul edificiu al ASITO au fost trecute în posesia controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon. De vină ar fi procurorul care a comis o eroare la aplicarea sechestrului. Imobilele au fost restituite antreprenorului Vladimir Rusu, proprietarul de fapt. Avocații lui Platon au contestat ordonanța în instanță.

Decizia procurorului general este argumentată de faptul că procurorul Mihai Nicolai, care a aplicat sechestrul, a interpretat incorect normele procesuale. În replică, procurorul Nicolai susține că a fost obligat să transmită clădirile către Veaceslav Platon conform hotărârii judecătorești, iar aceasta urmează să fie reexaminată în instanță.

MIHAI NICOLAI, procuror: "Nu am încălcat eu legea. Acolo scrie că interpretarea normei procesuale nu este o încălcare de lege. Prin urmare, am avut la bază hotărârea judecătorească care m-a obligat să fac asemenea acțiuni."

Încheierea judecătorească a fost pronunțată de către judecătorul Maria Tertea, reținută recent pentru alte acte de corupție, iar trecerea în folosință a fost aplicată la solicitarea lui Platon. Proprietarul clădirilor, Vladimir Rusu, susține că avocații lui Veaceslav Platon au contestat ordonanța în instanță.

VLADIMIR RUSSU, om de afaceri: "Avocații noștri au mers la Curtea de apel. Am considerat că este o întâlnire formală, așa cum problema a dispărut, însă avocații lor au spus că au contestat ordonanța la Judecătoria Ciocana. Platon consideră că Judecătoria Ciocana este o ”cutie magică”, din care poți obține orice ți-ai dori."

Veaceslav Platon nu se arată deranjat de ordonanța procurorului. Dimpotrivă, o vede întemeiată.

VEACESALV PLATON, om de afaceri: "Procuratura Generală este o autoritate, care a examinat plângerea lui Vladimir Rusu și a emis această ordonanță. Nu vreau să dezbat argumentările lor. Nu le cunosc. În orice caz, dacă a fost luată așa o decizie, înseamnă că au avut motiv. Eu personal încă nu am ținut-o în mâini și nu am citit-o."

La finele lunii trecute, antreprenorul Vladimir Rusu l-a acuzat pe Veaceslav Platon de „atac raider”. Atunci, Rusu declara că prin decizii judecătorești și acțiuni suspecte ale procurorilor, cele două clădiri au fost oferite către păstrare și folosință lui Veaceslav Platon. Serviciul de presă al PCOCS a infirmat criticile, invocând că sechestrul este „singura opțiune procesuală”. Tot atunci, Platon a declarat pentru presă că cele două bunuri imobile ar reprezenta activele, pe care Vladimir Plahotniuc, prin partenerul său, Vladimir Rusu, a încercat să le legalizeze. Vladimir Russu deține grupul „Accent”, iar în 2017 a vândut cu șase milioane de euro „Casa albă”, un imobil impunător dintr-un cartier de lux din Chișinău, unei firme cipriote reprezentată de Iurie Luncașu, un personaj din anturajul lui Vladimir Plahotniuc.

Opinia ta contează. Comentează!