Moțiunea de cenzură a trecut
Politic 12 noiembrie 2019, 21:52 | 2030

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis. Moțiunea de cenzură asupra activității Executivului a fost aprobată cu voturile deputaților PSRM și ai PD. În total 63 de voturi.

Guvernul condus de Maia Sandu a căzut după cinci luni de la învestire. De menționat că deputatul PD Igor Vremea nu și-a dat votul pentru demiterea Guvernului, iar fracțiunea Partidului Șor s-a abținut de la vot, motivând că nu vrea să se implice în reglări de conturi între Blocul ACUM și PSRM. Dezbaterea moțiunii de cenzură a durat peste două ore. Deși moțiunea a fost înaintată ca urmare a asumării de răspundere a Executivului pe un proiect privind modificări la Legea Procuraturii, discuțiile s-au axat în mare parte pe probleme de ordin economic și social. Cele mai multe reproșuri au venit din partea deputaților PSRM și ai PD. 

Până a fi pusă la vor moțiunea de cenzură, Maia Sandu a ținut un discurs în fața deputaților. Ea a subliniat că și-a asumat răspunderea pentru selectarea unui procuror general pentru că este nevoie ca funcționarii corupți să fie arestați și judecați.

Maia Sandu a mai menționat că Republica Moldova urma să primească în luna decembrie a acestui an încă 600 milioane de lei sub formă de sprijin bugetar din partea Uniunii Europene, iar în 2020 urmau a fi lansate proiecte în valoare de 838 de milioane de euro în domenii precum sănătate, infrastructură, sortarea deșeurilor solide și eficiență energetică.

A urmat sesiunea de întrebări și răspunsuri.

Potrivit legislației, deputaţii au la dispoziţie trei luni pentru a vota un nou Executiv. 

Opinia ta contează. Comentează!