Doi candidați pentru Înalta Curte
Justiţie 21 noiembrie 2023, 15:56 | 497

Doi candidați s-au înscris la concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba despre președintele interimar al CSJ, Viorica Puica, și procurorul-șef al Secției combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale, Sergiu Russu. Selectarea învingătorului urmează să aibă loc vineri, 24 noiembrie.

Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii, cele două dosare - al Vioricăi Puica și al lui Sergiu Russu - au ajuns la CSM și au fost publicate pe 20 noiembrie, în ultima zi de înscriere. Concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale a fost inițiat ca urmare a decesului magistratului Eduard Ababei, în ianuarie 2021.

Viorica Puica este magistrat din anul 2002. Ea nu este la prima tentativă de a ajunge judecător constituțional. În anul 2020, Consiliul Superior al Magistraturii a propus Parlamentului numirea ei în funcția de judecător al Înaltei Curți. Comisia Juridică, numiri și imunități a legislativului a respins însă candidatura Vioricăi Puica. Mai exact, patru deputați PSRM și parlamentarul PD Eugeniu Nichiforciuc au votat împotriva promovării acesteia, iar ceilalți membri ai comisiei s-au pronunțat pentru. Viorica Puica este una dintre magistratele care își exprimă public nemulțumirile privind problemele din sistemul judecătoresc. De altfel, Puica a avut multiple încercări de a fi promovată în instanțele superioare, doar că acestea au fost zădărnicite.

Iar procurorul-șef al Secției Combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale, Sergiu Russu, și-a început cariera de procuror în anul 2009, atunci când a fost numit în funcția de procuror adjunct la Procuratura Dubăsari. În iulie 2017, Russu a fost numit în funcția de procuror-șef al Secției combaterea traficului de ființe umane din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale, pentru un mandat de cinci ani. Din 2021 până în 2022, Sergiu Russu a ocupat funcția de procuror-șef interimar al PCCOCS. Jurnal TV a scris anterior despre Russu, care ar fi prieten cu fostul procurorul general, Eduard Harunjen, și care ar fi protejat schemele de contrabandă dirijate de generalul de poliție, Ion Ţurcan. Omul legii a respins acuzațiile.

Opinia ta contează. Comentează!