Dosarul Dodon, declarațiile martorilor
Justiţie 8 februarie 2024, 19:27 | 617

Alți doi martori au fost audiați astăzi în dosarul în care fostul președinte Igor Dodon este cercetat penal pentru corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului din partea unei organizații criminale. Fostul șef al Agenției Proprietății Publice, Igor Grigoriev, cumătru și fost prieten cu Igor Dodon, a declarat în instanță că socialistul a fost finanțat direct atât de Federația Rusă, cât și de Vladimir Plahotniuc. Iar fostul vicepreședinte al organizației de tineret a Partidului Democrat, Ion Harghel, spune că nu se consideră martor în acest dosar deoarece nu a participat direct la ridicarea probelor din sediul PD. Toți martorii acuzării nu sunt relevanți, a reacționat Dodon.

Ion Harghel a declarat instanței că nu a participat direct la perchezițiile din iulie 2020 și ridicarea probelor din sediul PD, care-l incriminează pe Igor Dodon. Harghel a spus că a fost nevoit să semneze actele de ridicare a unor probe. Este vorba de câteva plicuri sigilate în care Harghel presupune că au fost CD-uri cu înregistrările video din sediul PD și anume întâlnirea lui Igor Dodon cu Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov.

ION HARGHEL: "Atunci erau anumite evenimente politice, eu eram un membru de partid fidel și credeam că partidul va avea de câștigat. Nu am știut pentru ce semnez fiindcă a fost totul foarte rapid. Eu am explicat foarte clar că nu mă consider un martor adevărat pentru că nu am participat direct la cauza invocată de domnii procurori și în cauza penală în general. Dat fiind faptul că am fost membru de partid și mă aflam atunci în acea clădire, am ajuns astăzi aici."

Igor Dodon spune că martorii acuzării și declarațiile acestora sunt irelevante.

IGOR DODON: "- Este martorul lor, martor care nu este martor. Și la ei toți martorii sunt de felul acesta fiindcă toți care vin, spun că ei nu au participat la acele discuții, că ei nu au fost și nu știu despre ce este vorba că au auzit în presă. - Ce este important în declarațiile martorului este că a afirmat faptul că Plahotniuc prin acest video a încercat să împiedice formarea unei coaliții PSRM - Blocul ACUM, care a dus la debarcarea lui Plahotniuc din țară. - Dar ce era în acea pungă? - Nu știu, eu nu am pus mâna pe ea. Întrebați-i pe cei care au trucat acel video."

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate și de cămin de la Universitatea Agrară dar și cumătru al lui Igor Dodon, care după un conflict a rupt orice legătură cu acesta, a declarat în fața instanței că fostul președinte a reprezentat, de fapt, interesele Federației Ruse în Republica Moldova. Mai mult, Grigoriev a spus că Dodon avea întrevederi regulate cu agenți FSB în incinta ambasadei Federație Ruse la Chișinău și era finanțat direct de Kremlin.

IGOR GRIGORIEV, martor: "Cu scopul de a destabiliza situația din Republica Moldova, cu scopul de a primi finanțare. Filmulețul difuzat în spațiul public confirmă că în acea pungă erau bani și Plahotniuc lucrul acest a vrut să-l arate. Același Șor care venea cu geanta și spunea că iată Igor Nicolaievici în ea îți aduceam bani. Lucrurile pe care le-am spus astăzi sunt confirmate și de alți martori, de exemplu Vladimir Cebotari, care a spus că erau terorizați și li se cerea bani. Trădarea de Patrie este un lucru foarte serios."

Procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, spune că va proba declarațiile martorilor astfel încât să demonstreze prin acte și fapte concrete că Igor Dodon a comis acțiuni ilegale.

PETRU IARMALIUC, procuror: "Cu privire la declarațiile celui de-al doilea martor, s-a confirmat dincolo de orice poziție a Procuraturii că Igor Dodon a primit finanțare pentru PSRM de la agenții serviciilor speciale ale Federației Ruse, inclusiv a primit indicații și bani de la Vladimir Plahotniuc. Au confirmat acestă legătură a lui reprezentanții din Rusia și pe întreaga perioadă a săvârșit acțiuni, care nu se încadrează în câmpul legalității."

Potrivit anchetei, în dosarul numit generic „Punga neagră”, lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, a pretins și a acceptat de la aceștia bani, de la 600 de mii până la un milion de dolari. Suma menționată ar fi fost pretinsă de către Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale Partidul Socialiștilor. Igor Dodon este vizat și în dosarul „Energocom”, în care este acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu de către o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat. Dosarul este examinat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Opinia ta contează. Comentează!