Multiple atacuri cu rachete au fost lansate de ruși și în alte regiuni ale Ucrainei în ultimele 24 de ore
Externe 28 iunie 2022, 20:14 | 727

Multiple atacuri cu rachete au fost lansate de ruși și în alte regiuni ale Ucrainei în ultimele 24 de ore. Zeci de persoane au murit și alte zeci sunt rănite. La Harkov se află trimisul nostru special, Dumitru Garcaliuc.

Orașul este ca și abandonat. Alarma aeriană răsună practic neîncetat. Putinii localnici care au mai rămas ne-au spus că bombardamentele s-au intensificat în ultima săptămână. Astazi de exemplu cel puțin cinci explozii au răsunat în mai multe sectoare ale orașului. Autoritățile locale au anunțat despre câteva persoane rănite. Conform informațiilor transmise populației de către autorități, după ora 23:00 se așteaptă o ploaie cu rachete de tip Iscander. Se presupune că acestea vor fi lansate din orașul rusesc Belgorod, aflat la aproximativ 80 de km de Harkov. Potrivit experților militari, rachetele de acest tip nu pot fi interceptate de către sistemul anti-aerian ucrainean. Cel mai grav este că ocupanții ruși lovesc intens infrastructura civilă. Sate întregi au fost practic șterse de pe fata pământului in regiunea Harkov. Aceste sate au fost eliberate în luna mai, după un contra-atac izbutit de ucraineni. Acum însă, militarii ucraineni spun că rusii au masat la graniță trupe noi si multă tehnică de luptă, ceea ce denotă că acestia pregătesc un nou atac masiv. Harkov este un punct strategic foarte râvnit de către ocupanții ruși, fiind al doilea cel mai mare oraș din Ucraina.

La Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, trupele ruse au lovit un cartier rezidențial, iar munițiile cu dispersie au zburat pe câteva blocuri.

EVGHEN VASILENKO, purtător de cuvânt, Serviciul Situații Excepționale Harkov: "Bombele cu dispersie ale dușmanului au lovit în terenul de joacă al copiilor, în zonele adiacente, dar și în clădiri. Potrivit informațiilor preliminare, patru oameni au decedat, iar alții 20 au fost răniți."

Atacuri cu rachete au fost și în sudul Ucrainei, la Nicolaev.

VITALI KIM, guvernatorul regiunii Nicolaev: "Noaptea a fost lansată o lovitură cu rachete asupra Nicolaev, aproximativ 11 rachete. O parte din ele au fost doborâte de apărarea aeriană. Acum clarificăm. A fost bombardat și Oceac. Sunt trei morți, șase răniți. O fetiță de șase ani a murit, iar un copil de trei luni este în comă."

În această dimineață, armata rusă rusă a efectuat bombardamente de amploare și în întreaga regiune Lugansk, dar deosebit de distrugătoare acestea au fost la Lisiceansk, ultimul oraş aflat sub control ucrainean în această regiune de la graniţa cu Rusia.

Guvernatorul militar al regiunii afirmă că rușii au deschis focul în mod intenționat asupra mulțimii, care venise să ia apă potabilă din cisterne special aduse. Cel puțin opt persoane au murit și 21 au fost rănite.

SERGHEI GAIDAI, guvernatorul militar al regiunii Lugansk: "Rușii au atacat cu bombe cu dispersie tip Uragan. O rachetă s-a descompus în mai multe părți și apoi a mai dat lovituri. Iată anume după acest atac multe persoane rănite au avut nevoie de amputarea picioarelor. În plus, tot prin tiruri de armă, Rusia răspândește așa-numitele ”petale”, niște mine antipersonal, pe care dacă cineva calcă sau le ridică, nu moare, dar i se vor rupe mâinile sau picioarele."

Serghei Gaidai mai spune că ruşii au atacat „deliberat” trei staţii de pompare din zonă, iar două poduri şi un tunel rutier ce leagă două părţi separate ale oraşului au fost distruse. "Sarcina principală a forțelor ucrainene este să reziste cât mai mult posibil. Orașul este distrus în fiecare zi și este extrem de periculos pentru populația locală să rămână în Lisiceansk", afirmă oficialul.

În evaluarea de azi dimineață a războiului din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării a notat că forțele ucrainene continuă se reziste în Lisiceansk, că ucrainenii reușesc să se infiltreze în spatele frontului și să saboteze liniile de aprovizionare a armatei ruse, dar și că forța de luptă a Rusiei este tot mai degradată.

În ultimele zile, Rusia a lansat valuri neobișnuit de intense de lovituri pe teritoriul Ucrainei, folosind rachete cu rază lungă de acțiune. Forțele ruse oferă mereu o altă versiune a faptelor, subliniind că atacă obiective militare din Ucraina, și nu civile.

Opinia ta contează. Comentează!