Dosarul lui Railean, în instanță
Justiţie 1 iulie 2022, 17:24 | 1220

Urmărirea penală în privința fostului șef al Agenției Servicii Publice, Serghei Railean, s-a încheiat, iar dosarul urmează a fi trimis în judecată. Acesta este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în acte publice. Potrivit procurorilor, fostul șef al ASP a emis ilegal zeci de buletine de identitate și pașapoarte persoanelor afiliate lui Vladimir Plahotniuc.

Procurorii anunță că potrivit legii, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, acesta se prevalează de prezumția nevinovăției. În vederea asigurării reparării prejudiciului cauzat statului prin infracțiunile incriminate, procurorii PCCOCS au dispus aplicarea măsurilor asiguratorii.

Potrivit legii penale, pedeapsa prevăzută pentru prima infracțiune este detenția în închisoare pe un termen de la 6 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani; iar pentru a doua – amendă de până la 117.500 de lei sau închisoare de la 1 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

În 2021, Serghei Railean, fost director al Agenției Servicii Publice, a fost reținut pentru 72 de ore. În privința acestuia există bănuială rezonabilă de comitere a mai multor infracțiuni legate de abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu admise în perioada conducerii ASP, inclusiv la documentarea mai multor demnitari, în special în privința cetățeanului Plahotniuc Vladimir.

Opinia ta contează. Comentează!