Igor Dodon și-a sărbătorit ziua de naștere pe insulele Sahalin și Kurile, teritorii disputate de Rusia și Japonia
Social 19 februarie 2021, 17:36 | 3110

Igor Dodon se află într-o nouă vacanță, cu familia. De data aceasta, el a plecat în Extremul Orient. Mai exact, pe insulele Sahalin și Kurile, unde și-a sărbătorit și ziua de naștere. Dodon s-ar fi aciuat la un hotel de lux, unde o noapte de cazare ajunge să coste și 400 de euro. Într-o postare pe facebook, Igor Dodon lasă de înțeles că vacanța i-ar fi fost asigurată de către unii prieteni din Rusia, dar nu dă niciun nume.

Fostul președinte a postat câteva fotografii făcute în Sahalin și Kurile, unde apare alături de soție și doi dintre fii săi. ”În acest an mi-am sărbătorit ziua de naștere la capătul lumii, într-un loc remarcabil, foarte frumos și liniștitor – pe insulele Sahalin și Kurile. A fost un prilej extraordinar pentru odihnă și pentru meditații”, scrie Dodon pe Facebook în descrierea pozelor sale. Potrivit portalului Dosar Media, Igor Dodon ar fi ajuns nu doar în Yujno-Sahalinsk, așa cum arată el în postarea sa de pe Facebook, ci și mai departe - pe insula Iturup din arhipelagul Kurile, unde s-ar fi cazat la un hotel de lux, ”Yankito (Янкито)”. Cazarea pentru o noapte în acest hotel ajunge să coste 35 de mii de ruble, echivalentul a 400 de euro. Jurnaliștii ruși scriu că hotelul aparține companiei rusești ”Hidrostroy (Гидрострои)”, iar acolo se odihnesc de obicei rușii foarte înstăriți și înalții oficiali din Federația Rusă. Anul trecut, în acest hotel s-ar fi odihnit și fostul premier al Rusiei, Dmitri Medvedev. Hotelul are doar nouă apartamente spațioase, cu priveliște spectaculoasă către Marea Ohotsk și vulcanul din apropiere.

Noi i-am scris mesaje lui Igor Dodon pe trei aplicații mobile și l-am întrebat dacă s-a cazat anume în acest hotel și cine i-a achitat sejurul. Dodon a văzut cel puțin mesajul pe care i l-am trimis pe Telegram, dar nu ne-a răspuns. Nici purtătoarea lui de cuvânt, Carmena Sterpu, nu a reacționat la apeluri și mesaje. De notat că sudul insulei Sahalin și insulele Kurile sunt teritorii disputate de Rusia și Japonia. Autoritățile de la Tokyo revendică și acum dreptul de control asupra acestor teritorii, după ce acestea au fost ocupate de Armata Roșie la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. De altfel, în octombrie 2019 Igor Dodon, împreună cu soția sa Galina, și-a arătat omagiul pentru statul nipon atunci când a participat la ceremonia de încoronare a Maiestății Sale Imperiale, împăratul Naruhito al Japoniei. Precizăm că Igor Dodon se află de mai bine de o săptămână în Rusia. El a zburat la Moscova joia trecută, imediat după ce PSRM și Partidul Șor și-au formalizat coaliția, constituind o majoritate parlamentară, care a propus-o pe Mariana Durleșteanu drept candidat pentru funcția de premier. În condițiile restricțiilor de călătorie legate de pandemie, Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a fost cea care a avut grijă să-i organizeze lui Dodon deplasarea la Moscova. Pe 12 februarie, Igor Dodon deja poza cu familia lângă ”Bolșoi Teatr” din capitala Rusiei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie