Octavian Țâcu a contestat la CC instituirea stării de urgență de către majoritatea PSRM-Șor
Politic 7 aprilie 2021, 15:27 | 3519

Instituirea stării de urgență este ilegală și neconstituțională. Așa consideră deputatul neafiliat Octavian Țâcu, care a contestat astăzi, la Curtea Constituțională, atât hotărârea Guvernului, cât și hotărârea Parlamentului prin care a fost instituită stare de urgență pe întreg teritoriul țării până pe 30 mai.

Octavian Țâcu susține că instituirea stării de urgență s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Constituție și a altor prevederi legale, iar totul nu a fost decât o ”șmecherie politică moldovenească”.

OCTAVIAN ȚÂCU, deputat neafiliat: "Guvernul, în situația în care se află, nu putea propune Parlamentului instiutirea stării de urgență, iar Parlamentul nu putea iniția acest proiect de lege prin care s-a votat instituirea stării de urgență. Nu-i de competența lui Suhodolski și Bolea să vină cu inițiative în condițiile în care asta nu e prevăzut în Constituția Republicii Moldova."

Țâcu spune că în situația unui Guvern interimar, doar președintele țării are atribuția exclusivă de a propune Parlamentului declararea stării de urgență. Deputatul a făcut referire și la o recomandare anterioară a Comisiei de la Veneția care a atenționat asupra unor pericole.

OCTAVIAN ȚÂCU, deputat neafiliat: "Atribuțiile legate de starea de urgență au fost utilizate în mod abuziv de guvernele autoritare pentru a se menține la putere, pentru a reduce opoziția la tăcere și pentru a restricționa drepturile omului în general. Prin urmare, este clar că s-a creat un precedent extrem de periculos în care un Guvern fără atribuții, aflat în demisie, poate să-și asume atribuții care nu-l caracterizează."

Deputatul a mai remarcat că, în hotărârea Curții Constituționale din 4 marte curent, se menționează clar că ”un Guvern demisonar continuă să administreze treburile publice în așteptarea unui nou guvern plenipotențiar”, iar în aceste condiții Guvernul actual nu putea să-și asume inițiative politice importante. Precizăm că pe 31 martie, majoritatea parlamentară PSRM-Șor a decis instituirea stării de urgență pentru 60 de zile, motivul oficial invocat fiind situația pandemică gravă. Deputații din opoziție au criticat proiectul, afirmând că Parlamanetul și Guvernul nu au prezentat niciun plan de acțiuni pentru combaterea crizei sanitare și economice, ci urmăresc doar amânarea alegerilor anticipate.

Opinia ta contează. Comentează!