Ion Chicu vorbește de reintroducerea măsurilor de restricție, după cea mai ”neagră săptămână”
Social 24 august 2020, 18:00 | 1703

Premierul Ion Chicu vorbește de reintroducerea măsurilor de restricție, după cea mai neagră săptămână de la declanșarea pandemiei, cu aproape 3 mii 300 de noi cazuri de infecții. Ion Chicu a declarat astăzi că de vină sunt ”toți”, iar Igor Dodon afirmă că anume ”cetățenii” se fac vinovați de situația în care ne-am pomenit. Șeful statului n-a spus niciun cuvânt despre responsabilitatea autorităților.

După întrevederea de la Reședința de Stat cu Igor Dodon și Zinaida Greceanâi, premierul Ion Chicu a atras atenția că săptămâna trecută s-au înregistrat cele mai multe cazuri de infectări în Republica Moldova, de la începutul pandemiei.

ION CHICU, prim-ministru: "Explicația este nerespectarea cvasi totală a regulilor de către toți. Dacă continuăm așa, numărul de cazuri va crește și mai departe, ceea ce ne va impune să venim cu restricții."

Cetățenii au păreri împărțite despre o eventuală reintroducere a restricțiilor din cauza numărului mare de infectări.

Precizăm că săptămâna trecută s-au înregistrat 3.295 de cazuri noi de infecție, cu 772 mai mult decât în săptămâna anterioară, când s-a consemnat precedentul anti-record. Astfel, bilanțul total a ajuns la 33 de mii 478 de cazuri de la începutul pandemiei. Cu o rată de 9.565 de infectări la un milion de locuitori, Republica Moldova este lider în Europa la capitolul infectări raportat la populație. De notat că raportarea în cazul Republica Moldova se face la o populație oficială de 3,5 milioane de locuitori. Dacă raportarea s-ar face potrivit datelor BNS de 2,6 milioane de locuitori, atunci statistica ar fi și mai proastă. După întrevederea de la Reședința de Stat, a venit cu un mesaj și președintele Igor Dodon. Într-un text publicat pe site-ul Președinției și pe Facebook, Dodon scrie că responsabilitatea anti-recordului de infectări o poarte exclusiv cetățenii. Asta în timp ce el continuă să nu poarte mască de protecție la evenimente cu participarea a zeci și sute de omeni. Ieri, Dodon a participat la o manifestație de amploare la Memorialul de la Șerpeni, unde a marcat cea de-a 76-a aniversare a operațiunii militare Iași-Chișinău. Din imagini vedem că nici el, nici consilierul său, generalul GaIciuc, nici alți ofițeri și veterani nu au purtat mască de protecție. Mai mult, Dodon a revenit recent de la un sanatoriu din Moscova și nu s-a autoizolat la domiciliu, chiar dacă de data aceasta el spune că n-a fost în Rusia într-o deplasare de serviciu, ci în interes personal.

Evenimentul de la Șerpeni a fost marcat de discursuri victorioase, participanții defilând cu steaguri roșii, cu secera și ciocanul, la o paradă a mașinilor sovietice. Asta chiar dacă ziua de 23 august a fost declarată anul trecut, printr-o decizie a Guvernului, Zi de Doliu în Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie