Mai multe stații PECO au afișat prețuri majorate la benzină, motorină și gazul lichefiat
Social 17 februarie 2021, 19:43 | 1665

Carburanții s-au scumpit din nou. Mai multe benzinării au afișat astăzi prețuri majorate la benzină, motorină și gazul lichefiat.

În doar o săptămână, carburanții s-au scumpit de două ori. Astăzi, șoferii au fost surprinși de o nouă majorare, prețul pentru un litru de benzină A-95, dar și pentru unul de motorină a crescut cu 50 de bani. Gazul lichefiat este, începând de astăzi, mai scump cu 65 de bani. Aceasta este a patra modificare a prețului în ultimile două luni. În perioada respectivă benzina s-a scumpit cu aproape trei lei pentru un litru, ceea ce înseamnă cu aproape 20 la sută. Ce cred experții despre situația creată, există sau nu înțelegeri de cartel, dar și cum au reacționat șoferii, vedeți în cele ce urmează.

ROMAN CHIRCĂ, expert economic: "Majorările prețurilor la carburanți sunt dictate de dorința petroliștilor de a-și majora rata de profitabilitate, ținând cont de circumstanțele unei crize politice, pe de altă parte, aceștia s-au confruntat cu o scădere a vânzărilor în anul 2020, ca rezultat al constrângerilor activităților economice. Există și anumite tendințe de majorare a prețurilor la petrol pe piața internațională și un alt factor ar fi o ușoară depreciere a valutei naționale."

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Avem o creștere semnificativă a prețului la produsele petroliere pe piața internațională. Evident că acest lucru a dus și la scumpirea prețurilor din import. Astfel, avem o creștere pe intern. Dar trebuie să menționăm că noi avem o piață dezorganizată, nu este reglementată și autoritățile statului ne-au lăsat în gura lupului...Acum, aparent este o majorare de preț justificată, dar oricum, adaosul pe care îl aplică ei, este cel cu cel puțin 30 - 40 de bani mai mult decât media din ultimii ani de zile."

Scumpirea va afecta mai toate categoriile de transportatori, afirmă experții.

ROMAN CHIRCĂ, expert economic: "Majoritatea companiilor care transportă bunuri, oferă servicii, se vor confrunta cu dificultăți în urma majorării serviciilor sau transportării produselor, iar această majorare va fi compensată din contul agenților economici, din contul profitului viitor. Important e ce va fi mai departe, dacă anumite înțelegeri de cartel sau acțiuni concertate ale petroliștilor pot fi contracarate prin sistemul actual de reglementare a prețurilor la carburanți, care, din păcate, în continuare oferă asemenea surprize."

Șoferii spun că în asemenea condiții nu au niciun motiv de bucurie.

Este a patra majorare semnificativă a prețurilor la carburanți în ultimele două luni. În această perioadă benzina s-a scumpit cu aproape 3 lei pentru un litru, iar motorina - cu 2,5 lei. De azi încolo, un litru de benzină A-95 va costa 18 lei și 25 de bani, prețul majorându-se, în medie, cu 50 de bani. Și motorina s-a scumpit cu 50 de bani, până la o medie de 15 lei și 55 de bani litrul. Gazul lichefiat este, începând de astăzi, cu 65 de bani mai scump și poate fi procurat în medie cu 10 lei și 95 de bani litrul.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie