Nicolae Botgros a împlinit 71 de ani
Social 25 ianuarie 2024, 20:24 | 374

Dirijorul celei mai bune orchestre din întreg spațiul românesc, Nicolae Botgros, primește astăzi felicitări cu ocazia zilei de naștere. „Este un titan al muzicii”, spun discipolii maestrului. Prim-dirijorul Orchestrei „Lăutarii”, care a împlinit 71 de ani, își dorește pace și liniște, pentru că numai așa poate crea frumosul.

NICOLAE BOTGROS, prim-dirijorul Orchestrei „Lăutarii”: "Este o zi frumoasă. Vrem sau nu vrem, omul se bucură întotdeauna în ziua când s-a născut. Așteptăm pace și liniște. Asta este cel mai important. Când e pace, când e liniște, putem crea, putem cânta, putem face lucruri pace."

Bogăția cea mai mare se măsoară în lucrurile, pe care a reușit să le facă, ne-a mărturisit maestrul Botgros.

NICOLAE BOTGROS, prim-dirijorul Orchestrei „Lăutarii”: "Am mers mai sus, am ridicat ștacheta muzicii populare. Ne dăm bine seama că muzica populară a devenit o muzică clasică, muzica populară a devenit cea mai virtuoasă muzică care există și nu degeaba spunea și marele Gheorghe Zamfir: muzica populară românească este cea mai frumoasă de pe mapamond."

E greu să găsești cuvintele potrivite pentru a-l defini pe Nicolae Botgros, spune violonistul Corneliu Botgros, fiul artistului.

CORNELIU BOTGROS, violonist, fiul lui Nicolae Botgros: "Poate este un pic banal, dar a venit timpul să-i urez sănătate, doar sănătate, pentru că punem preț pe ea atunci când ușor ne părăsește. Dar partea cea bună este că tata la vârsta lui, este un om plin de ambiții și încă cu mult entuziasm și ni-l transmite și nouă și asta ne face să credem că este tânăr și plin de forțe. Mi-aș dori ca el să aibă aceste ambiții în continuare și eu, copilul lui, îi mulțumesc pentru tot ce mi-a oferit și-mi oferă în continuare și îi urez un sincer la mulți ani. Tata, te iubesc, te cuprind, te sărut."

ION MANGÎR, violonist: "La o vârstă așa, el are o energie și o dorință de muncă foarte mare, vede mult în viitor. La mulți ani pentru maestrul Nicolae Botgros!"

SVETLANA TURTA, violonistă: "Este un om foarte principial, foarte muncitor și răbdător. La acest ceas aniversar îi doresc sănătate și putere. Vrem să-l vedem tot așa, până la adânci bătrâneți și sănătos."

MIHAELA TABURĂ, solistă: "Suntem bucuroși că suntem contemporani cu maestrul, îi urăm un sincer La mulți ani, mulți ani fericiți alături de familie. Mult curaj și ambiție, așa cum a făcut-o până acum, o carieră de succes, un titan, noi îl iubim, îl respectăm. Suntem bucuroși și onorați să fim alături de dumnealui. La mulți ani, maestre!"

Săptămâna viitoare, „Lăutarii” încep repetițiile pentru un mare spectacol la Cluj, pe 24 februarie.

NICOLAE BOTGROS, prim-dirijorul Orchestrei „Lăutarii”: "Va fi un concert, un regal de muzică populară cu cei mai mari artiști din România, începând de la Nicolae Furdui Iancu, Dinu Sălăjan. Sunt 24 de interpreți, până la spectacol vor fi 30. Va fi un spectacol de Dragobete, de dragoste."

Nicolae Botgros s-a născut în 1953 în satul Badicul Moldovenesc. A studiat la Școala de arte din Soroca și la Conservatorul „G. Musicescu” din Chișinău. Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocârlia” de la Edineț. În 1973 este violonist în Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii din Chișinău, apoi în Orchestra „Joc”, ca în 1978 să devină director artistic și prim-violonist la „Lăutarii”. În 2014 i s-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” al României, în grad de comandor. În 2002, postul de televiziune „România Internațional” l-a declarat pe Nicolae Botgros drept dirijorul celei mai bune orchestre din întreg spațiul românesc.

Opinia ta contează. Comentează!